Σοβαρές οι επιπτώσεις των κατάγματων της περιοχής του ισχίου

Τα κατάγματα της περιοχής του ισχίου, που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, λόγω της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μόνο φέτος 17.000 άτομα άνω των 65 ετών θα εμφανίσουν περιτροχαντήρια κατάγματα.

Στο συνολικό κόστος αντιμετώπισης των καταγμάτων αυτών συμπεριλαμβάνεται η νοσηλεία στο νοσοκομείο, τα υλικά οστεοσύνθεσης, η φυσικοθεραπεία, η συμπαράσταση και φροντίδα από εκπαιδευμένα άτομα που, για το πρώτο δίμηνο μετά την εγχείρηση, φθάνει τα 2.000.000 δραχμές.

Το κόστος αυτό αυξάνεται σημαντικά σε περιπτώσεις επιπλοκών και συνέχισης της φροντίδας στα άτομα αυτά και αγγίζει με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς τα 4.000.000 δραχμές το χρόνο.

Η παρατήρηση της προοδευτικής αύξησης της συχνότητας των καταγμάτων του ισχίου έστρεψε τους ερευνητές στη μελέτη του φαινομένου για την ανεύρεση των αιτίων και την ερμηνεία των μηχανισμών δράσης στην πρόκληση των καταγμάτων αυτών.

Η μείωση της οστικής μάζας, που ενοχοποιείται για την πρόκληση των καταγμάτων, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ο καθένας από τους οποίους με δικό του μηχανισμό επηρεάζει την αύξηση ή τη μείωση της αντοχής του οστού, όπως προκύπτει από μελέτη ομάδας επιστημόνων του «Βενιζέλειου» νοσοκομείου Κρήτης.

Η μελέτη αυτή θα παρουσιαστεί στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.

Οι παράγοντες, που επηρεάζουν την απώλεια της οστικής μάζας και κατά συνέπεια προκαλούν τα κατάγματα, είναι το γήρας, το αυξημένο βάρος, η μείωση της δραστηριότητας και η καθιστική ζωή, η ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος, η μη καλή απορρόφηση κύριων συστατικών ουσιών με την τροφή, όπως ασβέστιο, φώσφορος, πρωτε`ί`νες, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νευρομυ`ι`κές διαταραχές και η δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση