Νέα μέθοδος αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Μία νέα επαναστατική μέθοδος θεραπευτικής αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, χωρίς εγχείρηση, που αντικαθιστά τον παραδοσιακό χειρουργικό τρόπο, θα περιγραφεί στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Παρασκευή 05/10 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για νέα τεχνική διόρθωσης των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, που περιλαμβάνει ενδοαυλική αποκατάσταση με χρήση ειδικών μοσχευμάτων, τα οποία προωθούνται στην αορτή από τις μηριαίες αρτηρίες.

Στην ανακοίνωση, που θα γίνει από ομάδα επιστημόνων της α΄ χειρουργικής κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλειο Δαλαΐνα, αναφέρεται ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η κλασική θεραπευτική αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής γίνεται με λαπαροτομία. Στόχος της επέμβασης είναι η πρόληψη της κυριότερης επιπλοκής, που είναι η ρήξη του ανευρύσματος και αποβαίνει πολλές φορές θανατηφόρα. Έτσι λοιπόν κάθε ανεύρυσμα που ανακαλύπτεται και που παρακολουθούμενο δείχνει τάση αύξησης, πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθεί για να προληφθεί η ρήξη του.

Η εγχείρηση συνίσταται στην αντικατάσταση του τμήματος της αορτής, που έχει το ανεύρυσμα, με ένα ανάλογο τεχνητό μόσχευμα. Η εγχείρηση θεωρείται μεγάλης βαρύτητας, είναι αιμορραγική και τα μειονεκτήματά της είναι η ανάγκη λαπαροτομίας, γενικής αναισθησίας, παραμονής στο νοσοκομείο τουλάχιστον 7-10 μέρες και εισόδου του ασθενούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας για μετεγχειρητική υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών.

Με τη νέα μέθοδο ενδοαυλικής τοποθέτησης μοσχεύματος αποκλείεται το ανεύρυσμα από την κυκλοφορία του αίματος και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης, αλλά και διατηρείται συγχρόνως φυσιολογική η κυκλοφορία του αίματος προς τα κάτω άκρα μέσω του μοσχεύματος. Η μέθοδος υπολογίζεται πως μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπου 50% των ασθενών, που προσέρχονται με ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής κάτωθεν των νεφρικών αρτηριών και έχουν επαρκές μήκος αυχένα και βατές λαγόνιες αρτηρίες. Μετά την τοποθέτηση του μοσχεύματος είναι αναγκαίος ο περιοδικός μετεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών για πιθανή εμφάνιση επιπλοκών, όπως η διαφυγή , η μετακίνηση του μοσχεύματος ή η αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος.

Πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής αποκατάστασης είναι η αποφυγή γενικής αναισθησίας και λαπαροτομίας, οι μικρότερες απώλειες αίματος και ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας των ασθενών.

Είναι αυτονόητο ότι για τη διενέργεια αυτών των επεμβάσεων είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη εκπαίδευση της ομάδας των χειρουργών, αλλά και όλου του προσωπικού του χειρουργείου.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής δεν είναι σπάνια πάθηση και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Γι’ αυτό τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από άλλες παθήσεις, κυρίως αγγειακές, όπως καρδιακές, νεφρικές και των κάτω άκρων, αλλά και αναπνευστικές ή ακόμη συνυπάρχει με κάποια κακοήθη νεοπλασία. Η κλινική του εικόνα είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτη, η δε διάγνωση του τυχαία, κυρίως όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε εξετάσεις για άλλη πάθηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση