Αναίμακτες τεχνικές αντί για νυστέρι

Αναίμακτες τεχνικές με μικροσκοπικά στεντ ή πομπούς υπερήχων μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στα χοληφόρα αγγεία, τον οισοφάγο, το παχύ έντερο και το πάγκρεας, όπως τονίστηκε από ειδικούς επιστήμονες κατά την τέταρτη ημέρα του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα υπό την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Ε. Τσιάνου.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του στομάχου, αντίθετα, έχει σημειώσει αισθητή μείωση λόγω της συντήρησης των τροφών με την ψύξη και της αποφυγής των παστών και καπνιστών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των καρκινογόνων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Σήμερα νέες μέθοδοι εφαρμόζονται με ειδικά ενδοσκόπια, τα οποία επιτρέπουν στους γιατρούς να διερευνούν με μεγάλη αξιοπιστία το εσωτερικό των συγκεκριμένων οργάνων και να παρεμβαίνουν άμεσα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία, μια νέα απεικονιστική μέθοδο, η οποία συνδυάζει την ενδοσκόπηση με τους υπέρηχους, τόσο στη διάγνωση, όσο και στις επεμβατικές τεχνικές σε νοσήματα του πεπτικού σωλήνα και των παρακείμενων οργάνων.

Η μέθοδος βοηθά πολύ στην πρώιμη διάγνωση, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στην επιβίωση και τη θεραπεία του ασθενούς, καθώς και στη σταδιοποίηση του καρκίνου, που βοηθά παράλληλα στη σωστή χειρουργική αντιμετώπιση.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εισηγήσεις για τους ψυχολογικούς παράγοντες στις παθήσεις του πεπτικού σωλήνα. Όπως επισημάνθηκε, σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με γαστρεντερολογικά προβλήματα παρατηρούνται έντονα συμπτώματα ψυχιατρικής φύσεως. Ως εκ τούτου η συμβολή του ψυχιάτρου φαίνεται να βοηθά το γαστρεντερολόγο στο θεραπευτικό χειρισμό του ασθενούς και στην ορθή χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση