Χρειάζεται έλεγχος στα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή

Τα φαρμακεία σπάνια κρατούν αρχεία για τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και Βρετανοί επιστήμονες στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερος έλεγχος για τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών.

Ο Ντελιβιντ Κλαρκ από το τμήμα Φαρμακολογίας, του πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και οι Λέιτον και Σαάντ Σακίρ, από τη μονάδα Ελέγχου Ασφάλειας Φαρμάκων της πόλης Southampton της Αγγλίας υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές θεωρούν τα φάρμακα που αγοράζουν χωρίς ιατρική συνταγή απόλυτα ασφαλή διότι διατίθενται ελεύθερα.

Ομως τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι αγοράζουν φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ειδικού, ενώ φάρμακα τα οποία παλαιότερα χορηγούνταν μόνο με ιατρική συνταγή δε χρειάζονται πλέον συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα δραστικά φάρμακα να χορηγούνται χωρίς έλεγχο.

Τα φάρμακα αυτά συχνά δε χρησιμοποιούνται σωστά ενώ η χρήση τους πρέπει να ελέγχεται και να καταγράφεται, ώστε να γίνονται γνωστές και οι πιθανές τους παρενέργειες. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη ενός συστήματος καταγραφής από τα φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση