Τα εισπνεόμενα στεροειδή μειώνουν την οστική μάζα

Τα στεροειδή, σε εισπνεόμενη μορφή spray, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του άσθματος, μειώνουν την οστική μάζα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από τα νοσοκομεία Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη.

Τα αντιφλεγμονώδη στεροειδή, σε δισκία, είχαν συσχετιστεί με την αύξηση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αντίστοιχη δράση έχουν και τα στεροειδή στην εισπνεόμενη μορφή τους.

Στη μελέτη αυτή η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, πήραν τρεις ομάδες προεμμηνοπαυσικών γυναικών με άσθμα. Η μία ομάδα δε χρησιμοποιούσε στεροειδή, ενώ οι άλλες δύο χρησιμοποιούσαν, το ίδια σκεύασμα, αλλά σε διαφορετικές δόσεις.

Η οστική μάζα των γυναικών μετρήθηκε περιοδικά για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της οστικής μάζας στις δύο ομάδες που χρησιμοποιούσαν τα στεροειδή, με μεγαλύτερη απώλεια στην ομάδα που τα χρησιμοποιούσε σε μεγαλύτερες δόσεις.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θεραπεία του άσθματος με στεροειδή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις και παράλληλα να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D και να ασκούνται συστηματικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση