Αγνοια κινδύνου των γυναικών για το κάπνισμα

Αγνοια κινδύνου των γυναικών για το κάπνισμαΣύννεφα καπνού φαίνεται να κρύβουν τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία από τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μία ανησυχητική άγνοια κινδύνου ακόμα και σε θέματα που κατεξοχήν τις αφορούν. Για παράδειγμα, το 90% των γυναικών που καπνίζουν αγνοούν τη συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό των καπνιστριών που δεν ξέρουν ότι κινδυνεύουν από οστεοπόρωση. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι έφηβες ηλικίας 14 χρονών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καπνίστριες σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Τα στοιχεία αυτά προήλθαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Βρετανική οργάνωση The Smoking Cessation Action in Primary Care (Scape).

Αν και τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του πνεύμονα φαίνεται να παίρνει τα πρωτεία από τον καρκίνο του μαστού όσο αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας στον γυναικείο πληθυσμό, 8% των γυναικών δεν πιστεύει ότι το κάπνισμα μπορεί να συνδέεται με αυτή την μορφή καρκίνου.

Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ποσοστό των γυναικών που αγνοούν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών (60%), αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Μόνο το 10% θα διέκοπτε το κάπνισμα σε περίπτωση εγκυμοσύνης επειδή γνώριζε την βλαπτική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία του παιδιού τους.

Αλλά και όσο αφορά την πρόθεση των γυναικών που καπνίζουν να το διακόψουν τα αποτελέσματα της έρευνας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θέλει να κόψει το τσιγάρο γιατί φοβάται ότι θα παχύνει και ένα 30% θα ήθελε να το κόψει αλλά όχι στον παρόντα χρόνο.

Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι καπνίζουν προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν το άγχος της καθημερινότητας και η πιθανότητα να το κόψουν τις φοβίζει.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας δήλωσαν ότι ο μεγάλος βαθμός άγνοιας των γυναικών για τις συνέπειες του καπνίσματος αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς αποδεικνύει ότι τα μηνύματα από τις αντικαπνιστικές εκστρατείες δεν βρίσκουν το στόχο τους.

Η αιτία πιθανώς είναι ότι μέχρι σήμερα οι εκστρατείες αυτές ήταν προσανατολισμένες περισσότερο προς τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς οι άνδρες κάπνιζαν περισσότερο από τις γυναίκες, κάτι που δυστυχώς μέρα με την μέρα φαίνεται να αλλάζει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση