Νέα μονάδα επεξεργασίας νοσοκομειακών απορριμμάτων

Τη μονάδα επεξεργασίας και καταστροφής των μολυσματικών νοσοκομειακών απορριμμάτων που θα λειτουργεί στο χώρο της χωματερής στα Ανω Λιόσια, εγκαινίασε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστας Λαλιώτης.

Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής Γιώργος Λατζουράκης, η μονάδα επεξεργασίας και καταστροφής των μολυσματικών νοσοκομειακών απορριμμάτων έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 30 τόνων μολυσματικών αποβλήτων την ημέρα, 9 δηλαδή τόνους περισσότερους από τους 21 τόνους που παράγουν καθημερινά τα 36 δημόσια θεραπευτήρια της Αττικής και οι 81 ιδιωτικές κλινικές.

Η δυναμικότητα της μονάδας έχει μία προοπτική 15ετίας και θα καλύπτει το σύνολο των μολυσματικών απορριμμάτων που παράγονται στα νοσοκομεία, στις κλινικές, στα ιατρεία, στα εξεταστικά κέντρα, στα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα κτηνιατρεία του νομού Αττικής.
Παράλληλα, αποπερατώνονται ο νέος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής και τα έργα αποκατάστασης των παλαιών χώρων διάθεσης απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια και στο Σχιστό.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που κόστισε 3,2 δισ. δραχμές και αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη μονάδα μετά το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων, που έχει ήδη κατασκευαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου.

Τα έργα αυτά, μαζί με μία σειρά άλλων που ολοκληρώνονται στην περιοχή, έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της παλαιάς χωματερής και την έχουν μετατρέψει σε μία σύγχρονη μονάδα ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, που μπορεί να επεξεργαστεί 1.200 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, καθώς και 30 τόνους βιολογικής ιλύος και 130 τόνους λαδιών και χόρτων την ημέρα, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατασκευή του στοίχισε 13 δισ. δραχμές και θα απασχολήσει κατά τη λειτουργία του 120 άτομα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση