Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης

Μία χημική ουσία η οποία παράγεται κατά την άσκηση είναι πολύ πιθανόν να εξηγεί το γιατί η σωματική άσκηση έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Sports Medicine.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, στη Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζουν ότι φαινυλεθυλαμίνη, μία χημική ουσία που παράγει ο οργανισμός πιθανόν να σχετίζεται με την ψυχολογική διάθεση.

Αυτό που οδήγησε τους επιστήμονες να μελετήσουν τη συγκεκριμένη ουσία είναι το ό,τι η φαινυλεθυλαμίνη αλλά και το παράγωγό της, το φαινυλακετικό οξύ, βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση στα άτομα με κατάθλιψη ενώ μετά την άσκηση βρέθηκε ότι η συγκέντρωσή τους αυξάνεται κατά 77%.

Στην έρευνα πήραν μέρος 20 υγιείς άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 22 χρόνια, οι οποίοι έκαναν συστηματική σωματική άσκηση (αερόβια και αναερόβια), περίπου τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως.

Πριν την έναρξη της έρευνας τα άτομα που συμμετείχαν δεν ασκήθηκαν για μία ημέρα και η συγκέντρωση του φαινυλακετικού οξέος μετρήθηκε με ένα τεστ ούρων.

Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασκήθηκαν σε διάδρομο για μισή ώρα και τα επίπεδα του φαινυλακετικού οξέος στα ούρα αυξήθηκαν στα 18 από τα 20 άτομα, σε ποσοστό από 14 μέχρι και 572%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση