Λεπτίνη, όρεξη και απώλεια βάρους

Η λεπτίνη, η ορμόνη η οποία παράγεται από τα λιποκύτταρα, ενώ ρυθμίζει την όρεξη και γενικότερα ελέγχει το σωματικό βάρος, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Nutrition.

Σε πειράματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, σε ποντίκια, είχε βρεθεί ότι η λεπτίνη έχει τη δυνατότητα να μειώνει την όρεξη.

Στην τελευταία αυτή έρευνα, οι επιστήμονες ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα μηνύματα που στέλνει η λεπτίνη στο κεντρικό νευρικό σύστημα για τη ρύθμιση της όρεξης, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Τριάντα παχύσαρκοι άνδρες, μέσης ηλικίας 45 ετών, συμμετείχαν στην έρευνα.

Μία φορά την εβδομάδα για ένα χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, οι μισοί άνδρες λάμβαναν λεπτίνη σε ενέσιμη μορφή, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν ένα διάλυμα το οποίο δεν είχε καμία δράση.

Και οι 30 άνδρες μείωσαν την ενεργειακή του πρόσληψη σε 2.100 θερμίδες ημερησίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση του βάρους και στις δύο ομάδες. Η ομάδα που λάμβανε τη λεπτίνη είχε μέση μείωση 4,3 κιλά ενώ η άλλη ομάδα σημείωσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους 6.4 κιλά.

Και ενώ βρέθηκε ότι τα άτομα που λάμβαναν τη λεπτίνη σημείωναν μειωμένη όρεξη και επίπεδα πείνας, αυτό δε διαρκούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά μόνο το πρωί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση