Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η λήψη αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθάει και στη μείωση της επίδρασης στους πνεύμονες της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από όζον, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι δίνοντας συμπληρώματα αντιοξειδωτικών σε άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τις υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους.

Στη συγκεκριμένη μελέτη τα 32 υγιή άτομα (μη-καπνιστές) που πήραν μέρος, ακολούθησαν μία δίαιτα με περιορισμένη λήψη αντιοξειδωτικών για τρεις εβδομάδες.

Από τα κυριότερα αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, η βιταμίνη E που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και το β-καροτένιο ή προβιταμίνη Α που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά όπως τα καρότα, το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Η αναπνευστική λειτουργία μελετήθηκε μετά από έκθεση μίας εβδομάδας σε “καθαρό” αέρα. Στη συνέχεια δόθηκαν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών στα μισά άτομα και όλοι εκτέθηκαν σε περιβάλλον με συγκέντρωση όζοντος 0,4ppm για 2 ώρες.

Οσα άτομα είχαν λάβει αντιοξειδωτικά είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στις ειδικές ιατρικές εξετάσεις που έγιναν για τους πνεύμονες ενώ οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ήταν πολύ υψηλότερες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση