Η πρώτη υπερατλαντική τηλε-εγχείρηση με ρομπότ

Η πρώτη υπερατλαντική τηλε-εγχείρηση με ρομπότΜία εγχείρηση διαφορετική από τις άλλες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε νοσοκομείο του Στρασβούργου. Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι οι χειρούργοι βρισκόντουσαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Ν. Υόρκη, από όπου και έδιναν εντολές σε ένα ρομπότ που βρισκόταν στο χειρουργείο και έφερε το όνομα Ζευς. Επρόκειτο για μία εγχείρηση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης από μία ασθενή ηλικίας 68 ετών. Το όλο εγχείρημα ονομάστηκε Λίντμπεργκ, προς τιμήν του πιλότου που έκανε την πρώτη υπερατλαντική πτήση. Σύμφωνα με τους γιατρούς που πήραν μέρος στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο, σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτές πολύπλοκες επεμβάσεις αυτού του τύπου, και μάλιστα σε περιοχές του κόσμου που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν.

Η εγχείρηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ η ώρα που χρειάστηκε για να ρυθμιστεί το ρομπότ ήταν 16 λεπτά. Δεν υπήρχε καμία επιπλοκή ούτε κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ούτε κατά την μετεχγειρη τική πορεία και η ασθενής πήρε εξιτήριο μέσα σε 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των χειρούργων κ. Ζακ Μαρσεσκό ο τεχνολογικός αυτός άθλος έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της ρομποτικής και της υψηλής πιστότητας μετάδοσης των δεδομένων.

Χάρη στους μηχανικούς της France Telecom τα δεδομένα, που έπρεπε να ταξιδέψουν 14.000 χιλιόμετρα, μεταδίδονταν διαμέσου ενός δικτύου οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας με καθυστέρηση μόλις 155 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όταν το αποδεκτό όριο είναι 330 χιλιοστά.

Μέχρι σήμερα η τηλεχειρουργική περιοριζόταν σε μία απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, λόγω της διαφοράς της ώρας στα δίκτυα επικοινωνίας από χώρα σε χώρα.

Το όλο σύστημα είχε δοκιμαστεί πρώτα σε πειραματόζωα προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του, αλλά και η ικανότητα των γιατρών στον χειρισμό των τηλεματικών συστημάτων.

Το εντυπωσιακό στο όλο εγχείρημα ήταν η μεγάλη απόσταση που χώριζε τους γιατρούς από τον ασθενή. Πρόκειται στην ουσία για την τρίτη μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής τα τελευταία δέκα χρόνια. Η πρώτη αφορούσε την ανάπτυξη των αναίμακτων χειρουργικών επεμβάσεων και η δεύτερη την εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεματικής στην Ιατρική.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση