Η οικογένεια κλειδί στην αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης

“Είμαστε μια κοινωνία που κάνει χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών με εκατομμύρια αλκοολικών, καπνιστών και χρηστών διεγερτικών ή ηρεμιστικών ουσιών”. Αυτό τόνισθηκε στην ημερίδα με θέμα “Οικογένεια, Εφηβεία και τοξικοεξάρτηση” που πραγματοποιεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ),στο πλαίσιο του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Συμβουλευτική στον τομέα της τοξικοεξάρτησης”.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι η τοξικοεξάρτηση είναι πολύπλοκο φαινόμενο στο οποίο αλληλοεπιδρούν ατομικοί,οικογενειακοί και κοινωνικοί παράγοντες. Στους οικογενειακούς παράγοντες προστασίας του ατόμου από τη χρήση τοξικών ουσιών εντάσσεται η θετική και ζεστή οικογενειακή σχέση με κοινές δραστηριότητες των μελών της.

Στις σχέσεις που εμποδίζουν τη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού εντάσσονται ο αυταρχικός, βίαιος ή απόμακρος συναισθηματικά πατέρας σε συνδυασμό με αδύναμη μητέρα η οποία τον αμφισβητεί στα παιδιά της. Επίσης εντάσσονται η υπερπροστατευτική μητέρα, η έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην οικογένεια και η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου για τη ζωή του παιδιού πριν τα έντεκα χρόνια του.

Στην Ελλάδα όπου υπάρχουν στενές οικογενειακές σχέσεις, από έρευνα του ΚΕΘΕΑ προκύπτει ότι οι επτά στους δέκα χρήστες που ζητούν βοήθεια από τα συμβουλευτικά κέντρα ζουν με την οικογένειά τους. Το ποσοστό διαβίωσης με την οικογένεια ξεπερνά το 80% για την ηλικιακή ομάδα κάτω των δεκαεννιά ετών. Ανω των τριάντα χρόνων το ποσοστό είναι 68,8% για άνδρες και 57,6% για γυναίκες.

Εξάλλου,στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της ΕΕ για τα ναρκωτικά επισημαίνεται ότι οι γονείς αποτελούν μια από τις συνιστώσες του προβλήματος των ναρκωτικών. Γι αυτό η εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ή κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών αποτελεί βασική παράμετρο της θεραπευτικής παρέμβασης.

Είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία περνά από διαφορετικές φάσεις, με απαραίτητο τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων και των σχέσεων όταν ολοκληρωθεί το θεραπευτικό πρόγραμμα.
Και όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος η χρήση ουσιών λειτουργεί “εξισορροπιστικά” για το οικογενειακό σύστημα,ενώ η χρήση ψυχοτρόπων από τους γονείς συνδέεται άμεσα με τη χρήση τοξικών ουσιών από τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση