Αναγνώριση θυμάτων: Μία οδυνηρή αλλά αναγκαία διαδικασία

Αναγνώριση θυμάτων: Μία οδυνηρή αλλά αναγκαία διαδικασίαΗ αναγνώριση των θυμάτων των τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες, οδυνηρές και μακροχρόνιες διαδικασίες που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι αρχές. Ο τερματισμός της αγωνίας και η σταδιακή επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινής ζωής των χιλιάδων συγγενών και φίλων που αγνοούν την τύχη κάποιου δικού τους ανθρώπου, το επιβάλλει. Οι χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι ζωές τόσων πολλών αθώων ανθρώπων καθιστούν το έργο αυτό φοβερά δύσκολο, καθώς, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης της Ν. Υόρκης, η διαδικασία απομάκρυνσης των συντριμμιών μπορεί να διαρκέσει έως και τα Χριστούγεννα. Το παραμικρό στοιχείο που θα βοηθήσει στην αναγνώριση κάποιου θύματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο ταχύτερος τρόπος εξακρίβωσης της ταυτότητας κάποιου θύματος γίνεται με τη βοήθεια των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ακτινογραφιών ή με την βοήθεια των οδοντιατρικών στοιχείων. Πολλές φορές και ένα απλό σφράγισμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναγνώριση.

Αυτή τη στιγμή συλλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους αγνοούμενους. Εκτός από αυτά που έχουν σχέση με το ιατρικό ιστορικό, όπως η ομάδα αίματος, παλιά τραύματα ή ουλές, λεπτομέρειες όπως το νούμερο του παπουτσιού, της ζώνης, ακόμα και το αγαπημένο βερνίκι νυχιών θωρούνται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο δύσκολο αυτό έργο και εισέρχονται σε ειδικές βάσεις δεδομένων.

Το τελευταίο αλλά και το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουν στο οπλοστάσιο τους οι ειδικοί είναι η εξακρίβωση της γενετικής ταυτότητας του θύματος με τη βοήθεια των τεστ DNA. Οι συγγενείς έχουν κληθεί να συγκεντρώσουν και να παραδώσουν προσωπικά αντικείμενα των αγνοουμένων όπως τσατσάρες, οδοντόβουρτσες, άπλυτα ρούχα, ακόμα και ταχυδρομικούς φακέλους.

Η διαδικασία αυτή ήδη έχει ξεκινήσει και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Ν. Υόρκης συνδράμουν επιστήμονες από όλη την χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Στον τόπο της τραγωδίας έχουν φτάσει ομάδες ειδικών από το Βέλγιο και τη Βρετανία, ενώ έτοιμες να βοηθήσουν είναι και ομάδες από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία και πολλές άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας της πόλης Δρ. Michael Bade, δήλωσε ότι η επιχείρηση αναγνώρισης των θυμάτων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα διεθνώς και υποσχέθηκε ότι όλα τα θύματα που θα βρεθούν θα αναγνωρισθούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση