Βρετανοί ειδικοί αντίθετοι με την προώθηση μεταλλαγμένων προϊόντων

Η επιμονή της Βρετανίας να προωθήσει στην αγορά γενετικά τροποποιημένα γεωργικά προϊόντα πρέπει να σταματήσει και οι πολιτικοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερο εμπεριστατωμένες έρευνες, μετά τις αμφιλεγόμενες δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένους σπόρους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιοτεχνολογίας της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος της Βρετανίας.

Η επιτροπή αυτή, που συστάθηκε τον περασμένο χρόνο για να συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα βιοτεχνολογίας, τόνισε πως οι δοκιμές που έγιναν σε σοδειές γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, πολλές από τις οποίες καταστράφηκαν από οικολογικές οργανώσεις, δε σημαίνει ότι αυτομάτως ανοίγουν το δρόμο για τη διοχέτευση των προϊόντων αυτών στην αγορά.

Επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι δοκιμές, ο πρόεδρος της επιτροπής Μάλκολμ Γκραντ δήλωσε ότι το καταναλωτικό κοινό δεν είναι έτοιμο και πως τα πειράματα δε στηρίζουν τα προϊόντα αυτά, στα οποία εμφυτεύονται ξένα γονίδια για να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά στην ξηρασία και στα φάρμακα για τα παράσιτα.

“Θέλουμε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ουσιαστικότερη έρευνα, αντί να συγκεντρώνει απλώς τα αποτελέσματα των δοκιμών”, υπογράμμισε ο κ. Γκραντ και πρόσθεσε: ‘Η κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρεί ότι τα στοιχεία που παίρνει από αυτές τις δοκιμές είναι οι μόνες αποδείξεις που χρειάζεται για να προχωρήσει στην προώθηση των προϊόντων αυτών στην αγορά’.

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για δοκιμές τριών ετών, που θα πραγματοποιούνται στη χώρα μέχρι το 2003, για να αποδειχτεί αν τα γεωργικά γενετικά τροποποιημένα επηρεάζουν ή όχι την ισορροπία στο ζωικό και φυτικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση