Οι δίαιτες με υψηλά λιπαρά αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου

Οι δίαιτες που περιέχουν μεγάλο ποσοστό λίπους, δημιουργούν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή πεπτιδίων, τα οποία μπορεί να αλλάξουν τη διατροφική συμπεριφορά και το σωματικό βάρος και να οδηγήσουν ακόμα και σε παχυσαρκία, όπως έδειξε έρευνα σε πειραματόζωα στο Rockefeller University στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας έδειξαν πως το διαιτητικό λίπος δίνει τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του καθορίζει εάν θα πάρουμε βάρος ή όχι.

Τα λιπίδια της διατροφής αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν κάποια γονίδια στον εγκέφαλο να παράγουν κάποιες χημικές ουσίες οι οποίες παράγουν πολυπεπτίδια ή πρωτεΐνες που μπορεί να επηρεάζουν το αίσθημα του κορεσμού και να μεταβάλλουν την εναπόθεση σωματικού λίπους.

Στη συγκεκριμένη έρευνα τα ποντίκια στα οποία δόθηκε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος η αυξημένη παραγωγή τριγλυκεριδίων λειτούργησε σαν δείκτης για τη μετέπειτα προδιάθεση να γίνουν παχύσαρκα.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν δύο από τα πολυπεπτίδια που σχετίζονται με το λίπος, την ορεξίνη και τη γαλανίνη, στα ποντίκια τα οποία είχαν την τάση να αυξάνουν το βάρος τους όταν ακολουθούσαν δίαιτα με πολλά λιπαρά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση