Χαμηλά λιπαρά και άσκηση καθυστερούν τον καρκίνο του προστάτη

Μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε διαιτητικές ίνες, και η σωματική άσκηση, μπορεί να καθυστερήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, μέχρι και 30%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Urology.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από 2 ομάδες ανδρών. Η μία ομάδα περιλάμβανε 13 υπέρβαρους άνδρες ηλικίας 42-73 ετών οι οποίοι δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή ούτε έκαναν συστηματική σωματική άσκηση. Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα και άσκηση για έντεκα ημέρες.

Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε 8 άνδρες ηλικίας 37-74 ετών οι οποίοι για τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή και ασκούνταν συστηματικά.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη στην πρώτη ομάδα μειώθηκε κατά 30% μετά την 11ήμερη περίοδο δίαιτας και άσκησης, ενώ για τη δεύτερη ομάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κυττάρων αυτών βρέθηκε να είναι 40% χαμηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης της πρώτης ομάδας, πριν την περίοδο της δίαιτας.

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, θα διεξάγει και νέα έρευνα, για να εξετάσει την επίδραση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άτομα με καρκίνο του προστάτη, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένονται σε περίπου ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση