Aμεση μέθοδος ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης των μολύνσεων από ιούς

Aμεση μέθοδος ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης των μολύνσεων από ιούςΜια νέα μέθοδος ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των ιικών μολύνσεων έρχεται να καλύψει το κενό της χρονικής καθυστέρησης και της κατά προσέγγιση ποσοτικοποίησης των ιικών σωματιδίων , που οι μέχρι σήμερα τεχνικές έφεραν ως μειονεκτήματα . Ο ερευνητής Cooper και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν την παραπάνω τεχνική στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2001 του περιοδικού Nature Biotechnology.

Η τεχνική βασίζεται στη χρήση ειδικού τύπου κρυστάλλων συνδεδεμένων με μονοκλωνικά αντισώματα ( χημικές δομές που αναγνωρίζουν και συνδέονται ειδικά με συμπληρωματικές χημικά δομές των σωματιδίων του κάθε ιού ) , ως ανιχνευτικές διατάξεις του ιού ή διάφορων τμημάτων του στο υγρά του σώματος του ασθενή. Τα σύμπλοκα των αντισωμάτων και των ιικών τμημάτων που βρίσκονται συνδεδεμένα στους κρυστάλλους τίθενται σε δόνηση με εφαρμογή κατάλληλου ηλεκτρικού πεδίου.

Καθώς αυξάνεται η μάζα των προσδεδεμένων στα αντισώματα ιικών τμημάτων αυξάνεται και η συχνότητα της δόνησης με αποτέλεσμα σε μια ορισμένη τιμή , σε σχέση πάντα με το εφαρμοζόμενο ηλεκτρικό πεδίο , τα μόρια του ιού να αποκολλώνται από τους κρυστάλλους . Η αποκόλληση αυτή γίνεται αισθητή δεδομένης της εκπομπής ενός ακουστικού κύματος που λαμβάνεται από έναν άλλο κρύσταλλο που εκτελεί χρέη «μικροφώνου».

Το αποτέλεσμα της παραπάνω πολύπλοκης διάταξης είναι η άμεση ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός της κατά περίπτωσης ασθενούς ιικής μόλυνσης . Η δυνατότητα που παρέχεται με αυτή τη μέθοδο αποτελεί λύση στη σημαντικότατη απαίτηση της σύνχρονης διαγνωστικής Ιατρικής σε πληθώρα περιπτώσεων.

Οι μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες τεχνικές ανίχνευσης όπως η ELISA , η PCR και οι μέθοδοι της μικροσκοπίας εμφανίζονται σε μειονεκτικότερη θέση συγκρινόμενες με τη σύνχρονη αυτή τεχνική ως προς την αμεσότητα της ανίχνευσης και την ταχύτητα της ποσοτικοποίησης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση