Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημερώνει για τις στατίνες

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημερώνει για τις στατίνεςΜε αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από τα φάρμακα που περιέχουν στατίνες, μετά την απόσυρση από την αγορά του φαρμάκου σεριβαστατίνη (Lipoban της Εταιρείας Bayer, Eltina της Εταιρείας Εlpen), η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προέβη σε ανακοίνωση με σκοπό να ενημερώσει τους ασθενείς, αλλά και να τους καθησυχάσει σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που περιέχουν αυτή την ομάδα των ουσιών. Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται ειδική μνεία τόσο στην αυξημένη επίπτωση της στεφανιαίας νόσου, όσο και στην χρησιμότητα των στατινών στην αντιμετώπιση της.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Επ ευκαιρία της πρόσφατης απόσυρσης από την αγορά του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου σεριβαστατίνη (Lipoban της Εταιρείας Bayer, Eltina της Εταιρείας Εlpen) και την ανησυχία που η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σε πολλούς ασθενείς η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επιθυμεί να καθησυχάσει το κοινό σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της ομάδας στατινών.

Η Στεφανιαία Νόσος εξακολουθεί να αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτων στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια πρόληψης και θεραπείας αυτής της ασθένειας σε πολλούς ασθενείς διαδραματίζει η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος.

Οι θεράποντες ιατροί βοηθούν στη επίτευξη αυτού του στόχου δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για την δίαιτα των ασθενών ενθαρρύνοντας την σωματική άσκηση αλλά και, όταν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, χορηγώντας αγωγή με υπολιπιδαιμικά φάρμακα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι στατίνες και άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται πάντα σε συνδυασμό με την κατάλληλη δίαιτα και την σωματική άσκηση.

Η πρόσφατη απόσυρση από την αγορά του φαρμάκου σεριβαστατίνη (Lipoban,Eltina) οδήγησε ορισμένους ασθενείς να διακόψουν την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν, ενώ εκφράστηκε γενικώτερα και από τα ΜΜΕ έντονος προβληματισμός σχετικά με την ασφάλεια των στατινών.

Η αλήθεια είναι ότι οι στατίνες χρησιμοποιούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχουν μάλιστα μελετηθεί προσεκτικά σε συνολικό πληθυσμό ασθενών που υπερβαίνει τις 30.000 άτομα για χρονικό διάστημα 5 και πλέον ετών και έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια πληθυσμού.

Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι οι στατίνες παρατείνουν την ζωή και αποτρέπουν την εμφάνιση και την υποτροπή της Στεφανιαίας Νόσου ελαττώνοντας αποτελεσματικά την χοληστερίνη στο αίμα.

Σήμερα υπάρχει πλήθος δεδομένων που δείχνουν ότι η χορήγηση των στατινών μειώνει τους θανάτους κατά 30% σε ασθενείς με Στεφανιαία Νόσο. Με την χορήγηση των στατινών μειώνεται περίπου στο ίδιο ποσοστό και η εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια) όπως και η ανάγκη για αγγειοπλαστικές ή εγχειρήσεις επαναιμάτωσης (by-pass).

Όπως συμβαίνει με όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα, έτσι και η χρήση των στατινών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδευτεί από την εμφάνιση παρενεργειών. Ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός, ιδιαίτερα όταν ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες των ιατρών και όταν ο θεράπων ενημερώνεται για οποιοδήποτε ενόχλημα απασχολεί τον θεραπευόμενο ασθενή.

Οι ελάχιστοι κίνδυνοι από την χρήση των στατινών σαφώς επισκιάζονται από τα σημαντικότατα οφέλη που αποκομίζει η πλειονότητα των ασθενών που τις λαμβάνουν.

Η σεριβαστατίνη αποσύρθηκε από την αγορά σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της αναφοράς θανάτων και περιστατικών βλάβης των μυών που αποδόθηκαν στην χρήση του φαρμάκου. Η επιπλοκή αυτή ονομάζεται ραβδομυόλυση και πρέπει να τονιστεί ότι δεν παρατηρήθηκε με την θανατηφόρο μορφή της στις προαναφερθείσες μεγάλες μελέτες με τις στατίνες.

Ο κίνδυνος για την εμφάνιση της επιπλοκής αυτή με τις στατίνες που παραμένουν στην αγορά τονίζεται ότι είναι ιδιαίτερα μικρός και δεν συνιστάται η διακοπή τους. Αν ο ασθενής αισθανθεί μυϊκούς πόνους και παρατηρήσει σκουρόχρωμά ούρα, πρέπει να συμβουλευθεί τον ιατρό του.

Όσον αφορά τους ασθενείς που λάμβαναν αγωγή με τα σκευάσματα που αποσύρθηκαν, καλούνται να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες σχετικά με την νέα αγωγή που θα ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση