Αυξημένη η επίπτωση των καρδιαγγειακών νόσων στην Ελλάδα

Η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά τους θανάτους από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς με βάση τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. ο σχετικός δείκτης της χώρας μας είναι 114 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ της Ευρωπαϊκής Ένωση 68,6 ανά 100.000.

Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 11.500 θάνατοι από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και περίπου 70.000 ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η επίπτωση των ισχαιμικών καρδιακών επεισοδίων στην Ελλάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 αναλογούσαν 296 επεισόδια ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 έφτασε τα 670 επεισόδια ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη (1 – 5 Σεπτεμβρίου 2001).
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τις προληπτικές δυνατότητες μιας νέας θεραπείας σε χιλιάδες καρδιοπαθείς οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Πρόκειται για τον συνδυασμό του αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου κλοπιδογρέλη με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), που μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, βελτιώνοντας σαφώς την εικόνα ασθενών οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση