Γονιδιακό τέστ θα προβλέπει την εμμηνόπαυση

Η ηλικία στην οποία θα αρχίσει η εμμηνόπαυση αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία για τις γυναίκες και κρύβεται στα γονίδια, ενώ σύντομα οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν στα χέρια τους προγνωστικό γονιδιακό τεστ για πρώιμη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη Ολλανδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Human Reproduction.

Η πρώιμη εμμηνόπαυση απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες των ανεπτυγμένων χωρών που γίνονται μητέρες μετά τα 30 τους, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει και μειώνεται 20 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.

Μάλιστα για τις γυναίκες που πρόκειται να μπουν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 50 ετών, η γονιμότητα θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη εάν αργήσουν να κάνουν παιδί.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες συσχέτιζαν την ηλικία της εμμηνόπαυσης με γενετικούς παράγοντες, αλλά τώρα αυτό επιβεβαιώνεται από τη νέα αυτή μελέτη.

Μελετώντας 243 (μη δίδυμες) αδελφές και ένα μικρότερο αριθμό διδύμων, βρήκαν ότι είναι δυνατόν να προβλέψουν την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης της μίας αδελφής, με ακρίβεια που φτάνει το 87%, απλά μελετώντας την εμμηνόπαυση της άλλης αδελφής.

Εάν επιβεβαιωθεί ο ισχυρός γενετικός κρίκος για την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες μπήκαν νωρίς στην εμμηνόπαυση, μάλλον θα πρέπει να κάνουν οικογένεια σε μικρή ηλικία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση