Χάπι και για το διαβήτη τύπου Ι

Χάπι και για το διαβήτη τύπου ΙΟι απαραίτητες δόσεις ινσουλίνης που λαμβάνουν καθημερινά, σε ενέσιμη μορφή, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι, θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν και να ανακουφίσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, από την καθημερινή χρήση της σύριγγας. Η λήψη της απαραίτητης αυτής ορμόνης, η οποία μπορεί να φτάνει και τις 3 δόσεις ημερησίως, θα μπορούσε να γίνεται πολύ πιο απλά με ένα χάπι ινσουλίνης. Τα καλά αυτά νέα προέρχονται από έρευνα του πανεπιστημίου Purdue στο Ιλλινόις των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Δρ. Νικόλα Πέππα και το μεταπτυχιακό του φοιτητή Ααρον Φος, στο 222ο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σικάγο.

Το νέο αυτό χάπι είναι επικαλυμμένο με ένα ειδικό ακρυλικό πολυμερές το οποίο έχει την ιδιότητα να μη διασπάται καθώς περνά από το στομάχι, στο οποίο το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα όξινο.

Με τα προηγούμενα αντίστοιχα σκευάσματα που είχαν παρασκευαστεί, η ινσουλίνη που έφτανε στην κυκλοφορία δεν ξεπερνούσε το 0.1% της ληφθείσας δόσης, ενώ με το νέο αυτό χάπι, τα πρώτα αποτελέσματα σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το ποσοστό αυτό φτάνει ακόμα και το 16%.

Η νέα αυτή επικάλυψη του δισκίου ινσουλίνης, η οποία έχει τη μορφή ζελέ “προστατεύει” την ινσουλίνη καθώς περνά από το στόμα, τον οισοφάγο και το στομάχι, ενώ μόλις φτάνει στο ανώτερο μέρος του λεπτού εντέρου, το οποίο αποτελεί και το σημείο απορρόφησης, απελευθερώνει την ινσουλίνη καθώς το περιβάλλον στο λεπτό έντερο είναι λιγότερα όξινο.

Τα μέχρι στιγμής πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια και σκύλους, είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ τα πειράματα θα συνεχιστούν προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της ινσουλίνης που καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν όλα τα πειράματα πάνε καλά θα γίνουν και κλινικές δοκιμές και είναι πιθανόν το νέο αυτό πρωτοποριακό σκεύασμα να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση