Ανακοίνωση της BAYER HELLAS για το Lipoban.

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε με την εθελοντική απόσυρση του φαρμακευτικού σκευάσματος για τη μείωση της χοληστερόλης Lipoban/Eltina -γνωστό παγκοσμίως ως Lipobay/Baycol- η BAYER HELLAS σε ανακοίνωσή της, να τονίζει τα εξής:

Η παραπάνω απόφαση της BAYER ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς αξιολόγησης του προϊόντος, όπου οι επιδράσεις κυρίως με την ταυτόχρονη χορήγηση του gemfibrozil, φαίνεται ότι ήταν πιο εμφανές με Lipoban/Eltina, απ’ ό,τι με τα άλλα φάρμακα της κατηγορίας των στατινών.

Με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια και υγεία των ασθενών η BAYER απέσυρε παγκόσμια από την κυκλοφορία το συγκεκριμένο προϊόν. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η βασική μας προτεραιότητα ήταν να ενημερώσουμε άμεσα τις ελληνικές αρχές και να αποσύρουμε το προϊόν γρήγορα λαμβάνοντας υπόψιν την ευθύνη μας απεναντι στους ασθενείς.

Αν και στην Ελλάδα, δυστυχώς, αναφέρθηκε ένα θανατηφόρο περιστατικό ανάμεσα στους ασθενείς, που ελάμβαναν το συνδυασμό Lipoban και gemfibrozil, η αιτιολογική συσχέτισή τους δεν έχει αποδειχθεί. Όλες οι στατίνες, εντούτοις, αναφέρουν ως προειδοποίηση στο φύλλο οδηγιών χρήσης του, τον κίνδυνο συγχορήγησης με το gemfibrozil.

Η BAYER HELLAS έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης προειδοποίησης στο φύλλο οδηγιών χρήσης των προϊόντων Lipoban/Eltina προς αποφυγή συγχορήγησης, καθώς επίσης, και της αποστολής ενημερωτικών επιστολών προειδοποιώντας για την αποφυγή παράλληλης χορήγησης των δύο αυτών φαρμάκων.

Η BAYER, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συνεχίσει την περαιτέρω εκτίμηση για την αξιολόγηση του δείκτη κινδύνου-οφέλους του Lipoban/Eltina στη θεραπεία των ασθενών με υπερλιπιδαιμία και ζητεί συγνώμη για την ενόχληση που προκάλεσε, τόσο στους ιατρούς και φαρμακοποιούς, όσο και στους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση