Καφές και τσιγάρο: δύο σε ένα

Καφές και τσιγάρο: δύο σε έναΟχι μόνο με ζάχαρη και γάλα αλλά και με την απαραίτητη δόση νικοτίνης, θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους όσοι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Τα καλά νέα για όσους βρίσκονται στη συνεχή προσπάθεια διακοπής της βλαβερής αυτής συνήθειας, προέρχονται από επιστήμονες του Duke University, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να κατασκευάσουν σταγόνες νικοτίνης, οι οποίες μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε ποτό, προκειμένου να υποκαταστήσουν το τσιγάρο στη μάχη κατά του καπνίσματος. Οι σταγόνες νικοτίνης έχουν θετική επίδραση και σ’ αυτούς που δεν καπνίζουν μια και η χρησιμοποίηση τους από τους καπνιστές μειώνει τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στον …άμαχο πληθυσμό.

Οι σταγόνες αυτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να λαμβάνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ η συγκέντρωση της νικοτίνης που λαμβάνεται είναι ουσιαστικά στα χέρια του καπνιστή. Οι ερευνητές θεωρούν πως 3mg υγρής μορφής νικοτίνης αντιστοιχεί στην ποσότητα που εμπεριέχεται σε ένα τσιγάρο.

Με τη νέα αυτή μέθοδο, η πρόσληψη της νικοτίνης γίνεται πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους πρόσληψης νικοτίνης, τα αυτοκόλλητα και τις τσίχλες νικοτίνης.

Ενα άλλο πλεονέκτημα της νέας αυτής μεθόδου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι το άτομα που θέλει να κόψει το τσιγάρο, μπορεί να ελέγχει από μόνο του το πόση νικοτίνη θα λάβει.

Για το συγκεκριμένο θέμα εκφράστηκαν επιφυλάξεις από την ομάδα δράσης ASH (Action on Smoking and Health), που ασχολείται με θέματα διακοπής του καπνίσματος και με τα διακιώματα του μη-καπνιστή.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ASH, η νικοτίνη αποτελεί δηλητήριο, και σε αυτή τη μορφή λήψης ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης ίσως είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Και ενώ τα αυτοκόλλητα και οι τσίκλες απελευθερώνουν ελεγχόμενα τη νικοτίνη, στις σταγόνες δεν ιχύει κάτι τέτοιο.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης ASH δήλωσε άσχετα με τους προηγούμενους προβληματισμούς υποστηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης νέας θεραπείας για τη διακοπή του καπνίσματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση