Το μετέωρο βήμα των Πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ

Μετά τη δικαίωση των Πανεπιστημιακών γιατρών από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, η οποία έκανε δεκτές τις προσφυγές τους που αφορούσαν την απομάκρυνσή τους από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της άρνησής τους να διακόψουν τις επαγγελματικές σχέσεις τους με τον ιδιωτικό τομέα και την παραπομπή της εκδίκασης της υπόθεσης για τον Οκτώβριο του 2002, δημιουργείται συνολικό κλίμα αμφισβήτησης που αφορά τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας ζητά με ανακοίνωσή του, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την επίσπευση της διεξαγωγής της κύριας δίκης για τη σχέση των πανεπιστημιακών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι αρχικά με ψήφους δύο έναντι μίας και χωρίς να υπεισέλθει καν στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέστειλε την απόφαση του πρώτου περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η οποία στηρίχθηκε στον πρόσφατο νόμο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και προέβλεπε την κατάργηση από 1/6/2001 του καθεστώτος λειτουργίας των πανεπιστημιακών γιατρών ταυτόχρονα σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

Οπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, επειδή έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας η συγκεκριμένη απόφαση καλεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης σε δίκη που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2001 και όχι τον Οκτώβριο του 2002 όπως έχει ήδη προκαθορισθεί. Το υπουργείο Υγείας τέλος επισημαίνει ότι με δεδομενα τα ηθικά και νομικά ερείσματα της επίμαχης ρύθμισης δεν διατηρεί αμφιβολίες για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Στην κόντρα παρενέβη και η Ν.Δ. με τον Συντονιστή της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτή Α’ Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Απαράδεκτη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη έκανε χθες ο ‘’ηγεμών’’ της οδού Αριστοτέλους, Υπουργός Υγείας – Πρόνοιας, κ. Αλ. Παπαδόπουλος, σχετικά με τον χρόνο και την οριστική εκδίκαση του θέματος που αφορά την ετεροαπασχόληση των Πανεπιστημιακών γιατρών.

Ο λαλίστατος για άλλα θέματα Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταθόπουλος, σιωπά ενώ θα έπρεπε να είχε ανακαλέσει στην τάξη τον συνάδελφό του Υπουργό Υγείας – Πρόνοιας.

Η Νέα Δημοκρατία αποδοκιμάζει έντονα τέτοιου είδους ενέργειες, στηρίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία σκέψης των λειτουργών της.

Όταν μάλιστα η ηγεσία του Υ.Υ.Π. θεωρεί ως κυρίαρχο σημείο της ‘’μεταρρύθμισης’’ στο χώρο της Υγείας την αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών γιατρών και την μετατροπή των Δημοσίων Νοσοκομείων σε πολυτελή ιδιωτικά ιατρεία (αγνοώντας τους χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς και κυρίως τους οικονομικά αδύνατους Ελληνες πολίτες) τότε η κατάσταση είναι πράγματι “για γέλια και για κλάματα’’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση