Εξηγήσεις Μπους για τις έρευνες με εμβρυονικά κύτταρα

Εξηγήσεις για τις χρηματοδοτήσεις των ερευνών με εμβριονικά κύτταρα έδωσε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, καθώς όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε οι έρευνες αυτές μπορεί να αποτελούν μια μεγάλη υπόσχεση, αλλά μπορεί να κρύβουν και κινδύνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές ότι οικονομική υποστήριξη θα πάρουν οι 60 υπάρχουσες ‘γραμμές’ αρχέγονων κυττάρων που έχουν δημιουργηθεί από έμβρυα κατεστραμμένα, δηλαδή από έμβρυα για τα οποία έχει ήδη αποφασιστεί το θέμα της ζωής και του θανάτου.

Την ίδια στιγμή αρνήθηκε να επιτρέψει τη συγκέντρωση αρχέγονων κυττάρων από περίπου 100 χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα σε κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης, όπως θα προτιμούσαν οι επιστήμονες.

Με την απόφασή του αυτή ο κ. Μπους επιλέγει μία μέση οδό, ανάμεσα σε εκείνους που ζητούν όσο περισσότερο έρευνα σε αρχέγονα κύτταρα γίνεται και σε εκείνους που αντιτίθενται σε κάθε έρευνα που καταστρέφει τα ανθρώπινα έμβρυα.

Σημαντικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και η απόφαση είναι μία καλή αρχή θα επιβάλλει περιορισμούς στην ιατρική έρευνα. Νομοθέτες στην Ουάσινγκτον νωρίτερα είχαν πει ότι η απόφαση Μπους τους ενθάρρυνε, ενώ άλλοι συνάδελφοι τους είχαν εκφράσει την ανησυχία ότι μπορεί και να μην εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιστημόνων και άφησαν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πιέσουν νομοθετικά να δοθεί άδεια για ευρύτερη έρευνα.

Πάντως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζοντας την απόφαση του τόνισε “ότι επιτρέπει την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της έρευνας εμβρυακών αρχέγονων κυττάρων χωρίς να περάσει κανείς τη λεπτή αλλά βασική βιοηθική γραμμή”.

Στο ραδιοφωνικό του μήνυμα έξεφρασε την ανησυχία του ότι πρόσφατα επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα σε δοκιμαστικούς σωλήνες μόνο για να πειραματιστούν, ενώ για μία ακόμη φορά τόνισε ότι αντιτίθεται στην κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση