Το εργασιακό άγχος ανεβάζει την πίεση

Το άγχος που προκαλείται στο χώρο εργασίας, ιδαίτερα στα άτομα που νιώθουν ότι δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην απαιτητική τους εργασία, φαίνεται ότι σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Hypertension.

Επιστήμονες από το νοσοκομείο E. Herriot στη Λυόν της Γαλλίας, μέτρησαν την αρτηριακή πίεση 300 εργαζομένων, κατά τη διάρκεια των εργασιακών ωρών, σε μία χημική βιομηχανία.

Ολοι οι εξεταζόμενοι έκαναν πλήρη ιατρικό έλεγχο ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προκειμένου να αποτιμηθούν οι απαιτήσεις της εργασίας τους αλλά και το εργασιακό άγχος.

Στην έρευνα μετρήθηκε η διαστολική αρτηριακή πίεση των εργαζομένων σε διάφορες ώρες της ημέρας, ενώ στο 1/3 των εργαζομένων η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε με holter πίεσης, για ένα 24ωρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εργασιακό άγχος αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Αξιοσημείωτο ήταν και το αποτέλεσμα ότι το άγχος που δε σχετίζεται με την εργασία δεν επηρεάζει τόσο πολύ τα επίπεδα της πίεσης.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας που είχε δείξει ότι εργαζόμενοι με πολλές ευθύνες αλλά χωρίς την ανάλογη εξουσία, υποφέρουν περισσότερο από το εργασιακό άχγος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση