Διαταραχές στην έκκριση προλακτίνης

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση και έχει ως προορισμό την πρόκληση γαλακτόρροιας. Είναι η μόνη ορμόνη της υπόφυσης που βρίσκεται κάτω από ανασταλτικό έλεγχο από τον υποθάλαμο. Θεωρείται ότι αυτός ο ανασταλτικός παράγων είναι η ντοπαμίνη.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΠΡΟΛΑΚΤΙΝΑΙΜΙΑΣ

– Φυσιολογικά : Η προλακτίνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, μετά από στρες και κατά την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και το θηλασμό.
– Παθολογικά : Το πιο συχνό αίτιο είναι όγκος της υπόφυσης. Το 65% των υποφυσιακών όγκων εκκρίνουν προλακτίνη. Μπορεί να είναι μικρο- ή μακροαδενώματα. Σπανιότερα αίτια είναι η διατομή του μίσχου της υπόφυσης, η μεγαλακρία, ο υποθυρεοειδισμός, η νεφρική ανεπάρκεια , καθώς και παθήσεις του θωρακικού τοιχώματος (μετά από μαστεκτομή, μετά από έρπητα ζωστήρα).
– Φάρμακα : Διουρητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αμφεταμίνες, οιστρογόνα, μεθυλντόπα.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

– Στις γυναίκες : α) διαταραχές της υποφυσεο-ωοθηκικής λειτουργίας με διαταραχές στην περίοδο και ανωοθηλακιορρηκτικούς κύκλους, β) γαλακτόρροια και γ) υπερτρίχωση.
– Στους άνδρες : α) ανικανότητα και διαταραγμένη λίμπιντο, β) υπογοναδισμό και γ) γαλακτόρροια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γίνεται με τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στον ορό και με την ακτινολογική διερεύνηση του τούρκικου εφιππίου, η οποία θα αποκαλύψει την ύπαρξη αδενώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι αιτιολογική. Αν η υπερπρολακτιναιμία οφείλεται σε όγκο, η θεραπεία είναι η χειρουργική εξαίρεση. Η χορήγηση βρωμοκρυπτίνης έχει δειχθεί ότι αποκαθιστά γρήγορα τα επίπεδα της προλακτίνης στα φυσιολογικά, μειώνοντας παράλληλα και την έκταση του αδενώματος. Η χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται με σταδιακή αύξηση της δόσης προς αποφυγή των παρενεργειών (πιο συχνά έμετοι).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση