Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα προστάτης της όρασης

Τα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης ενδέχεται να βοηθούν και στην… όραση, σύμφωνα με μελέτη του Αυστραλιανού Οφθαλμολογικού Κέντρου Ερευνών, στην οποία μελετήθηκαν επί δέκα χρόνια 580 Αυστραλοί, που έπασχαν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (macular degeneration), η οποία περιορίζει την όραση.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας στα άτομα που έπασχαν από την πάθηση αυτή και ταυτόχρονα έπαιρναν και χάπια για την μείωση της χοληστερίνης παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση της πάθησής τους.

Οπως εξήγησε ο Έλληνας χειρούργος-οφθαλμίατρος Νικόλαος Μαντζιώρος η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων και επιδεινώνεται ιδιαίτερα αν κάποιος είναι καπνιστής.

“Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά από την έρευνά μας είναι ότι αν κάποιος παίρνει χάπια για την μείωση της χοληστερίνης οι πιθανότητες να υποστεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μειώνονται δραστικά” είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρόμπιν Γκιούμερ προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για άλλα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση