Αλλος καπνίζει, άλλος πληρώνει

Αλλος καπνίζει, άλλος πληρώνειΤο να καπνίζει κανείς είναι μία καταστροφική συνήθεια, που βασίζεται όμως στη λανθασμένη επιλογή της ελεύθερης βούλησης του καπνιστή. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αντίστοιχες επιπτώσεις και στην υγεία των μή καπνιστών. Ολες οι έρευνες, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Μία νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι ακόμη και μία απλή έκθεση 30 λεπτών στον καπνό του τσιγάρου, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τις αρτηρίες. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων, από το τμήμα παθολογίας και καρδιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Οζάκα, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association (JAMA).

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος στις αρτηρίες, σε 30 υγιείς άνδρες μέσης ηλικίας 27 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη ή υπερλιπιδαιμίας. Οι μισοί ήταν καπνιστές και οι άλλοι μισοί μη καπνιστές.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την παράμετρο (coronary flow velocity reserve -CFVR), με υπέρηχο καρδιάς (Doppler), και στα 30 άτομα πριν και μετά την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα. Με αυτή τη μέθοδο μέτρησαν το πόσο καλά λειτουργούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα, στις κοιλότητες της καρδιάς αλλά και στις αρτηρίες .

Τα κύτταρα αυτά, που καλύπτουν τα τοιχώματα σε κοιλότητες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ευνοούν την αγγειοδιαστολή (αύξηση της διαμέτρου των αγγείων) και συνεπώς και τη ροή του αίματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προσωρινό παθητικό κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στους μη καπνιστές, όμως δεν προκαλεί το ίδιο φαινόμενο στους καπνιστές. ‘Μας παρέχει ένα αδιάψευστο τεκμήριο για τη βλαβερότητα του παθητικού καπνίσματος στη στεφανιαία κυκλοφορία στους μη καπνιστές’, τονίζουν οι επισήμονες.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τα βλαβερά αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος στην καρδιά. Η δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων θεωρείται ως πρόδρομο σύμπτωμα της αρτηριοσκλήρυνσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση (ΑΗΑ), τα άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα διατρέχουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα από εκείνα που έχουν συνηθίσει να ζουν σε περιβάλλον τελείως απαλλαγμένο από τον καπνό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση