Το τσιγάρο αδειάζει τα …ποτήρια

Το τσιγάρο αδειάζει τα ...ποτήριαΕνας από τους λόγους που οι καπνιστές δεν τολμούν να κόψουν το τσιγάρο είναι ότι δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να πίνει χωρίς ταυτόχρονα να καπνίζει. Ο συνδυασμός τσιγάρου και αλκοόλ είναι από τους πιο αγαπημένους. Πρόσφατες μάλιστα έρευνες στο Texas A&M University, δείχνουν ότι η νικοτίνη που εμπεριέχεται στον καπνό του τσιγάρου, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα, με συνέπεια ο καπνιστής να πίνει περισσότερο καθώς νοιώθει ότι δεν έχει ακόμα ζαλιστεί. Αυτό έχει ως αποτελέσμα, μακροχρόνια ο καπνιστής να κινδυνεύει εκτός των άλλων και από ασθένειες που συνδέονται με τη χρόνια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η αλληλεπίδραση του καπνού με το αλκοόλ, επιταχύνει την ανάπτυξη βλαβών και αλλοιώσεων σε διάφορους ιστόυς και όργανα του σώματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research και μικρές δόσεις νικοτίνης είχαν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η μέγιστη τιμή της αλκοόλης στο αίμα των πειραματόζωων.

Οπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ποιους μηχανισμούς η νικοτίνη μειώνει τα επίπεδα της αλκοόλης στο αίμα. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η παρουσία της έχει ως αποτέλεσμα το αλκοόλ να μένει περισσότερη ώρα στο στομάχι, με συνέπεια να υφίσταται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την επίδραση των ενζύμων.

Ομως εκτός από το ότι οι καπνιστές μπορεί να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, με ότι αυτό συνεπάγεται, εξίσου σημαντικές είναι και οι συνέπειες από την αλληλεπίδραση του αλκοόλ και των προϊόντων του καπνού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λευκοπλακία, μια συχνή αλλοίωση του βλεννογόνου του στόματος που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών πλακών σε διάφορα μέρη του στόματος. Πρόκειται για μια προκαρκινική κατάσταση για την εμφάνιση της οποίας ως κύρια αιτία έχει θεωρηθεί ο συνδυασμός χρόνιας κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και καπνίσματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση