Δασυτριχισμός/Υπερτρίχωση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι διαταραχή που συνεπάγεται αυξημένη ανάπτυξη του σωματικού τριχώματος. Η διαφορά από την υπερτρίχωση έγκειται στο ότι στο δασυτριχισμό υπάρχει περίσσεια ανδρογόνων, μεταβάλλεται το θυλάκιο της τρίχας και στο ότι αφορά μόνον γυναίκες. Η υπερτρίχωση δεν οφείλεται σε ενδοκρινικά αίτια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τριχοφυία είναι κάτι το καθαρά φυλετικό και οικογενές και οι αντιλήψεις για το φυσιολογικό συχνά είναι αυστηρά υποκειμενικές.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

1. Ιδιοπαθής και οικογενής δασυτριχισμός: Οι συνηθέστερες μορφές δασυτριχισμού. Μπορεί να υπάρχει αυξημένη χρησιμοποίηση ανδρογόνων από το δέρμα. Είναι εμφανής σε ορισμένες εθνικές ή οικογενειακές ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες της Ανατ. Μεσογείου. Δεν απαιτείται ορμονική θεραπεία.
2. Γνήσιος δασυτριχισμός: Προκαλείται είτε από σχετική ή απόλυτη περίσσεια ανδρογόνου που οφείλεται είτε σε επινεφριδιακή είτε σε ωοθηκική αιτιολογία ή και στα δυο. Πιο συχνές αιτίες είναι το σύνδρομο Cushing και η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.
3. Ωοθηκικές ανωμαλίες: Αποτελούν συνήθεις αιτίες δασυτριχισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
4. Όγκοι των ωοθηκών και των επινεφριδίων: Αποτελούν σπάνια αίτια και συνήθως χαρακτηρίζονται από την αιφνίδια έναρξη δασυτριχισμού, την αύξηση της σωματικής μάζας, την μετωπική αλωπεκία, τη διόγκωση της κλειτορίδας και τη βάθυνση της φωνής. Συνοδεύεται από αύξηση της τεστοστερόνης πλάσματος.
5. Υπερπρολακτιναιμία: Αδενώματα της υπόφυσης που εκκρίνουν προλακτίνη αποτελούν σπάνιες αιτίες δασυτριχισμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση