Αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων από τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς

Οι ανησυχίες ότι τα αντισυλληπτικά 3ης γενιάς συσχετίζονται με θρομβώσεις του αίματος, επιβεβαιώνονται από Ολλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη θρόμβων, από τη χρήση των συγκεκριμένων αντισσυληπτικών είναι 1,7 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο από τα αντισυλληπτικά 2ης γενιάς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, εξετάζοντας 114 μελέτες από το 1995, όπου και εκφράστηκαν οι πρώτες ανησυχίες για τα νέα αντισσυληπτικά.

Τα αντισυλληπτικά 3ης γενιάς, αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, καθώς περιέχουν τις ορμόνες δεσογεστερόλη (desogestrel) ή γεστοδίνη (gestodene), ορμόνες που δεν περιείχαν τα αντισυλληπτικά παλαιότερης γενιάς.

Μάλιστα η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα πιο αυξημένος στις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισσυληπτικά για πρώτη φορά.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμα ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς δεν πρέπει να σταματήσουν τη λήψη αντισυλληπτικών αλλά να τα αλλάξουν με αυτά της δεύτερης γενιάς.

Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να συμβουλέυονται το γιατρό τους πριν λάβουν αντισσυληπτικά χάπια, ο οποίος θα πρέπει να τα χορηγεί κατόπιν λήψης πλήρους ιατρικού ιστορικού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση