Σπρέυ για τις δύσκολες μέρες

Σπρέυ για τις δύσκολες μέρεςΜια πρωτότυπη θεραπευτική αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στις γυναίκες, η οποία βασίζεται στην εισπνοή φερομονών, προτείνει η φαρμακευτική εταιρεία Pherin Pharmaceuticals που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια. Με τον όρο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αναφερόμαστε σε μια σειρά συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν σχεδόν το 50% των γυναικών ηλικίας 20-50 χρονών. Κυριότερα από αυτά είναι η κακή διάθεση, η ευερεθιστότητα, πόνοι στο υπογάστριο και στους μαστούς, αίσθημα κόπωσης, αϋπνίες, κ.α. Η βαρύτητα και η ποικιλία των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που επιδρούν με αρνητικό τρόπο στις καθημερινές τους δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε διάφορα φάρμακα προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν.

Η νέα θεραπεία έχει ως βάση τις φερομόνες, ουσίες που απελευθερώνονται υπό την επίδραση διάφορων συναισθημάτων (άγχος, φόβος, σεξουαλική επιθυμία) στο δέρμα και γίνονται αντιληπτές με την όσφρηση.

Τα ζώα, που έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, μπορούν χάρη σε αυτές τις ουσίες να αντιλαμβάνονται τι νοιώθουν τα άλλα ζώα και να αντιδρούν ανάλογα.

Στους ανθρώπους η διαδικασία αυτή γίνεται πιο ασυναίσθητα και σύμφωνα με τον Δρ. Berliner, έναν από τους ερευνητές που εργάστηκε για την κατασκευή αυτού του φαρμάκου, οι φερομόνες προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας στα άτομα του αντίθετου φύλου.

Τις φερομόνες μπορούμε και τις μυρίζουμε χάρη σε ειδικούς οσφρητικούς υποδοχείς που βρίσκονται στη μύτη. Ετσι ο Δρ. Berliner και οι συνεργάτες του παρασκεύασαν μια ουσία με παρόμοια χημική δομή με τις φερομόνες, την οποία ονόμασαν PH80.

Κάνοντας εισπνοές η γυναίκα με το ειδικό σπρέυ, η PH80 ερεθίζει τους υποδοχείς που βρίσκονται στην μύτη, με αποτέλεσμα το καταπραϋντικό ερέθισμα να μεταφέρεται στον υποθάλαμο (όπου βρίσκονται τα κέντρα ελέγχου της σεξουαλικής διάθεσης, του άγχους, του φόβου, κ.α.) ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Σύμφωνα με ορισμένους τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην επίδραση στις εγκεφαλικές λειτουργίες που έχει η διακύμανση των επιπέδων των ορμονών κατά την διάρκεια του γυναικείου κύκλου και ιδίως η μείωση των επιπέδων της προγεστερόνης και η αύξηση των οιστρογόνων, που παρατηρείται προς το τέλος του.

Αλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύνδρομο προκαλείται από την έλλειψη κάποιων βιταμινών, ιδίως της Β6, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ευθύνεται η αλλαγή των επιπέδων ουσιών που απελευθερώνει ο εγκέφαλος και έχουν παρόμοια χημική δομή με την μορφίνη, λόγω της διακύμανσης των επιπέδων των γυναικείων ορμονών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση