Οι ετικέτες τροφίμων μειώνουν την πρόσληψη λίπους

Τα άτομα που εξετάζουν λεπτομερώς τις ετικέτες των τροφίμων, μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη διατροφικού λίπους, σύμφωνα με έρευνα από το Cancer Research Center, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association.

Oι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις διατροφικές πληροφορίες που τους παρέχουν οι ετικέτες συγκριτικά με τους άντρες, τους νέους και τους λιγότερο μορφωμένους ανθρώπους.

Η νέα αυτή έρευνα, όπου συμμετείχαν 800 άντρες και γυναίκες εθελοντικά, έδειξε πως η μελέτη των συστατικών των προϊόντων, αλλά και των άλλων πληροφοριών που παρέχουν οι συκευασίες των τροφίμων οδηγεί σε σημαντική μείωση του διατροφικού λίπους, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Οι ερευνητές πήραν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών καθώς επίσης και για την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλοι οι συμμετέχοντες μείωσαν το ποσοστό του λίπους τους κατά 2% και πρόσθεσαν στην διατροφή τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα άτομα όμως που συνήθιζαν να διαβάζουν και τις ετικέτες παρουσίασαν διπλάσια μείωση στην πρόσληψη λίπους. Παρ’ όλα αυτά δεν κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικία αποτελούν επιπλέον παράγοντες που καθορίζουν την κατανάλωση ή όχι λιπαρών τροφών. Η μειωμένη πρόσληψη λίπους παρουσιάζεται πιο έντονα σε άτομα με τουλάχιστον 16 χρόνια μόρφωσης και σε γυναίκες.

Οι γυναίκες φροντίζουν να ενημερώνονται για τις διατροφικές πληροφορίες των τροφών, αφού αυτές συνήθως αναλαμβάνουν την προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι. Βέβαια οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν οι ετικέτες γίνουν πιο απλές και κατανοητές, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα τις διαβάζουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση