Από 11 ετών αρχίζουν να πίνουν οι Ελληνες

Από την ηλικία των 11 ετών καταναλώνουν αλκοόλ τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 17% των μαθητών στην ηλικία αυτή πίνει συστηματικά μπύρα, το 69% έχει δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά, ενώ το 14% πίνει κρασί μία φορά το μήνα.

Παράλληλα, η συχνότητα κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στην ηλικιακή ομάδα 18-25 αυξήθηκε από 27,8% σε 35,6%. Την τελευταία δεκαετία οι νέοι έχουν γίνει η ομάδα στόχου ‘taget group’, της βιομηχανίας αλκοόλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ τα τελευταία χρόνια, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή μειώνεται.

Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση με θέμα ‘Η Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για το Αλκοόλ, που οργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, ‘Αθήνα-Υγεία’ του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης Αλκοόλ.

Ενας στους τέσσερις θανάτους στους άνδρες ηλικίας 15-29 ετών σχετίζεται με το αλκοόλ, ενώ ο αριθμός αυτός ανέρχεται στον ένα στους τρεις σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Μέσα στο 1999, 55.000 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συνάντηση στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μελέτη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κατάχρηση αλκοόλ, κ Gees Gooos, μετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Αθηυναίων κ. Ι. Πιερρουτσάκος, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ι. Πανούσης, ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Μπάλλας, ο δημοσιογράφος κ. Κ. Τσαρούχας και η Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Μελέτης Αλκοόλ κ. Μ. Βιολάκη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση