Καύσωνας είναι… θα περάσει

Για μία ακόμα φορά φέτος το καλοκαίρι μας επισκέπτεται ο καύσωνας, ήπιος μεν αλλά εξίσου ενοχλητικός. Ο υδράργυρος θα φτάσει σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 40 βαθμούς και κατά τις μεσημεριανές ώρες η ζέστη θα είναι ιδιαίτερα έντονη, ιδίως στις πόλεις.

Οσοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν, αφού η δροσιά της θάλασσας θα κρατά τη θερμοκρασία σε πιο λογικά επίπεδα, αν και θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, ιδίως αν έχουν παιδιά.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που θα πρέπει να περάσουμε τον καύσωνα στην πόλη, παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για την καλύτερη αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

  • Η κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών είναι απαραίτητη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Μάλιστα όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο αυξημένη είναι η ανάγκη για πρόσληψη νερού.
  • Πολύ προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας και κυρίως όσοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα ή ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης και στα παιδιά και τα βρέφη.
  • Προτιμήστε κλιματιζόμενους χώρους, εφόσν είναι διαθέσιμοι, ειδικά για ηλικιωμένους και βρέφη.
  • Πρέπει να αποφεύγουμε το βάδισμα στον ήλιο, χωρίς καπέλο και γυαλιά. Οσον αφορά τις μετακινήσεις μας και ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες, αυτές θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο.
  • Τα ρούχα που πρέπει να φοράμε πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και ελαφριά. Πρέπει να προτιμάμε ρούχα από υφάσματα δροσερά που επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα, όπως τα βαμβακερά και τα λινά, ενώ τα συνθετικά και τα πολυεστερικά υφάσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα τελευταία εκτός από το ότι προκαλούν εφίδρωση δεν επιτρέπουν και την εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι καλό να μην καταναλώνονται γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν και μεγαλύτερη αφυδάτωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ποτά που συνδυάζουν το αλκοόλ με χυμό, αναψυκτικό ή κάποιο energy drink, που ενώ δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάνε, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
  • Η διατροφή θα πρέπει να βασίζεται σε μικρά και ελαφρά γεύματα τα οποία θα έχουν περιορισμένη περιεκτικότητα σε λίπος και καρυκεύματα, ενώ το αλάτι ενδείκνυται.
  • Οι σαλάτες από λαχανικά εποχής ωμά ή βρασμένα, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό γεύμα, ενώ τα φρούτα προσφέρουν πάντα μία δροσιστική λύση με λίγες θερμίδες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση