Αγχωτικές διαταραχές και σεξουαλικά προβλήματα

Ατομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού ή αγοραφοβία πιθανόν να αντιμετωπίζουν και σεξουαλικά προβλήματα, στα οποία μπορεί να επιδρά θετικά ή αρνητικά η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior.

Για να ανακαλύψουν πόσο συχνές είναι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε άτομα με ψυχολογικές διαταραχές, οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανεϊρο, αναθεώρησαν αρχεία 30 ασθενών με αγοραφοβία και 28 με κρίσεις πανικού.

Οπως διαπίστωσαν το πιο συχνό σύμπτωμα σε όσους έπασχαν από κρίσεις πανικού ήταν η αποστροφή από το sex (36% των ανδρών και 50% των γυναικών), ενώ η πρόωρη εκσπερμάτωση ήταν το πιο σύνηθες σεξουαλικό πρόβλημα για αυτούς που έπασχαν από αγοραφοβία.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα μπορέσει να διευκρινίσουν την επίδραση που έχουν τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς σε αυτού του είδους τα προβλήματα.

Για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι επιλεκτικοί αναστολείς της σερετονίνης (SSRIs) που περιέχονται σε φάρμακα, όπως το Prozac, (το οποίο λαμβάνουν άτομα που υποφέρουν από αγοραφοβία ή κρίσεις πανικού), είναι γνωστό ότι καθυστερούν τον οργασμό στους άνδρες ασθενείς.

Η ιδιότητα αυτή των SSRIs μπορεί συνεπώς να έχει θετική επίδραση στο πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, πρέπει να διερευνάται με μεγαλύτερη προσοχή το ιστορικό των ασθενών αυτών, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση