Νέα όρια ασφάλειας για τη διατροφή από WHO και FAO

Νέα όρια  ασφάλειας για τη διατροφή από WHO και FAOΤα νέα όρια ασφάλειας για τις αφλατοξίνες (0,5 g/Kg) στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνες και περνούν στο γάλα μέσω των ζωοτροφών (καλαμπόκι και φιστίκια) καθόρισε η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FΑΟ), Codex Alimentarius. H επιτροπή επίσης θέσπισε και τα νέα ανώτερα επιτρεπτά όρια για το μόλυβδο, αλλά και για άλλες τοξικές ουσίες, όπως επίσης εξέδωσε και νέες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Η επιτροπή συμφώνησε ότι η ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να ελέγχεται και να εγκρίνεται από την κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά, προτού τα προϊόντα αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά. Επιπλέον τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτό είναι το πρώτο παγκόσμιο βήμα για τον έλεγχο των μεταλλαγμένων τροφίμων, ενώ η διεθνής συμφωνία για τον έλεγχο τέτοιων προϊόντων, θα βοηθήσει όλες τις χώρες και κυρίως τις αναπτυσσόμενες.

Η επιτροπή ενέκρινε όπως αναφέραμε τα νέα μέγιστα επίπεδα περιβαλλοντικών ρυπαντών ιδίως του μόλυβδου, του καδμίου και των αφλατοξινών που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι φρουτοχυμοί, τα δημητριακά και το γάλα.

Οι εργασίες της επιτροπής για τις τοξικές αυτές ουσίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, παρέχοντας τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή και ιδιαίτερα των παιδιών. Για παράδειγμα ο μόλυβδος, ευθύνεται για διαταραχές στη διανοητική τους ανάπτυξη.

Μερικές χώρες μάλιστα ζήτησαν ακόμα χαμηλότερα μέγιστα επιτρεπτά όρια (0,05 γρ/κιλό) για τις αφλατοξίνες. Πάντως τα νέα όρια φαίνεται να είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η θέσπιση μέγιστων επιτρεπτών ορίων για τις αφλατοξίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονται διεθνώς και ιδιαίτερα από παιδιά.

Τέλος θεσπίστηκαν νέες οδηγίες για τη βιολογική κτηνοτροφία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι εκτροφής, να μειώνεται το στρες στα ζώα εκτροφής, και σταδιακά να εξαλειφθεί η χρήση φαρμάκων περιλαμβανομένων των αντιβιοτικών.

Τα ζώα θα πρέπει να εκτρέφονται κυρίως με οργανικές τροφές υψηλής ποιότητας, χωρίς οστεάλευρα ή κρεατάλευρα, ενώ οι τροφές από ψάρια και γάλα επιτρέπονται. Η χρήση αυξητικών ορμονών είναι απαγορευμένη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση