Πρωτεΐνη βοηθά στη μετακίνηση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης

Την ύπαρξη μιας πρωτεΐνης, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετακίνηση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης μέσα στον οργανισμό, ανακάλυψαν Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνας των οποίων δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για την μετακίνηση του μυκοβακτηριδίου εκτός των πνευμόνων και την εγκατάσταση του σε άλλα όργανα του σώματος, υπεύθυνη είναι η πρωτεΐνη HBHA, η οποία βρίσκεται στην εξωτερική του μεμβράνη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν καταφέρουν να εμποδίσουν την λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης, θα μπορέσουν να μειώσουν την σοβαρότητα της ασθένειας και να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης εξέρχετο από τους πνεύμονες διαμέσου των μακροφάγων -αμυντικών κυττάρων του οργανισμού- τα οποία το φαγοκυττάρωναν και το μετέφεραν σε όλο το σώμα μολύνοντας μ’αυτόν τον τρόπο και άλλα όργανα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το βακτηρίδιο χάρη στη πρωτεΐνη αυτή μπορεί και προσκολλάται στην επιφάνεια διαφόρων κυττάρων και έτσι διασπείρεται και στα άλλα όργανα του σώματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση