Το αλκοόλ κόβει τα φτερά στο Red Βull

Το αλκοόλ κόβει τα φτερά στο Red ΒullΤην αποφυγή της κατανάλωσης Red Βull με αλκοόλ συστήνει η Επιτροπή Τροφίμων και Ποτών της Σουηδίας μετά την πιθανή συσχέτιση τριών θανάτων με το συγκεκριμένο ποτό. Τα κοκτέηλ με Red Βull και αλκοόλ συνηθίζονται στα νησιά μας, μόδα που ήρθε από την Αθήνα, όπως μας δήλωσαν επαγγελματίες του χώρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στο αλουμινένιο κουτί αναγράφεται ότι το προϊόν δε συνίσταται για παιδιά, χωρίς καμία αναφορά στο συνδυασμό Red Βull με αλκοόλ, στην ελληνική αυτοκόλλητη ετικέττα, που έκρυβε τις οδηγίες στα αγγλικά, αναφέρεται ότι δε συνίσταται η κατανάλωση του με αλκοόλ. Το Care επικοινώνησε τόσο με τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του Red Βull στην Ελλάδα όσο και με την εταιρεία εισαγωγής του συγκεκριμένου ποτού Vinalco ΕΠΕ.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Τροφίμων και Ποτών της Σουηδίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά να μην καταναλώνεται το Red Bull, το γνωστό ενεργειακό ποτό, σε συνδυασμό με αλκοόλ ή μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Αιτία γι αυτή την ανακοίνωση στάθηκε η πιθανή συχέτιση του θανάτου τριών ατόμων μετά από κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού. Η Επιτροπή έχει διατάξει να διερευνηθεί κατά πόσο οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με το Red Bull.

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους θανάτους αυτούς με το προϊόν της, θεωρεί ότι η Επιτροπή βιάστηκε να βγάλει τη σύσταση χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία και δήλωσε πρόθυμη να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διερεύνησή τους.

Δύο από τα θύματα είχαν καταναλώσει Red Bull σε συνδυασμό με βότκα, ενώ το τρίτο είχε πιει μεγάλη ποσότητα μετά από έντονη σωματική άσκηση στο γυμναστήριο.

Ο κ. Ν. Μανώλης από την εταιρεία Red Βull Hellas μας ανέφερε ότι το προϊόν κυκλοφορεί με έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους και ότι στην ελληνική αυτοκόλλητη ετικέττα αναγράφονται στοιχεία με υπόδειξη της ίδιας υπηρεσίας, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να διαβάζονται και τα δύο κείμενα των οδηγιών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Red Βull κυκλοφορεί κανονικά μια και δεν έχει απαγορευθεί από καμία επίσημη κρατική αρχή σε καμία χώρα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση η ονομασία ενεργειακό ποτό (energy drink) είναι απλώς μια εμπορική ονομασία και δεν αναφέρεται σε κάποια νομικά κατοχυρωμένη κατηγορία τροφίμων.

Η ταυρίνη και γλουκορολακτόνη που περιέχουν αυτά τα ποτά προσλαμβάνονται μεν με την καθημερινή δίαιτα, αλλά σε αυτά περιέχονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Δεν υπάρχουν έρευνες προς το παρόν που να έχουν μελετήσει τις πιθανές παρενέργειες από τη λήψη τους και να καθορίζουν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια πρόσληψης τους.

Επίσης η καφεΐνη που περιέχουν μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη της ουσίας αυτής. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε προτείνει προληπτικά την κατανάλωση μέχρι και 500 ml (δύο κουτάκια) ημερησίως.

Σύμφωνα με τους Times, στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γαλλία τα ποτά αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των ιατρικών σκευασμάτων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται η δράση των ενεργειακών ποτών στο κυκλοφορικό σύστημα και στην καρδιά καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και πιθανόν εκεί να προκαλείται το πρόβλημα, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της British Dietetic Association στο BBC.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση