Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την 11η βραδινή για τα παιδιά

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την 11η βραδινή για τα παιδιάΜε μια πρωτοφανή για την ιστορία του απόφαση, το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας ενέκρινε διάταγμα του δήμου της Ορλεάνης, με το οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ορισμένες συνοικίες της πόλης μετά τις 11 το βράδυ, σε παιδιά μικρότερα των 13 ετών. Η απόφαση αυτή θα ισχύει για τους καλοκαιρινούς μήνες και όποιοι ανήλικοι συλλαμβάνονται να κυκλοφορούν μόνοι τους θα οδηγούνται από τους αστυνομικούς σπίτι τους, ενώ οι γονείς θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 230 γαλλικών φράγκων. Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν σε αρκετές πόλεις της Μ. Βρετανίας για παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ στις ΗΠΑ οι διατάξεις αυτές αφορούν νέους έως και 17 ετών. Κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι -σύμφωνα τουλάχιστον με τους υποστηρικτές τους- να περιορισθεί η παιδική εγκληματικότητα. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΕΛΑΣ κ. Θεοχάρη μας ανέφερε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας των ανηλίκων, αλλά πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Αν και άλλες γαλλικές πόλεις προσπάθησαν να εφαρμόσουν παρόμοιες διατάξεις στο παρελθόν, δεν το είχαν κατορθώσει καθώς συναντούσαν την άρνηση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.
Αυτή τη φορά όμως οι δικαστές δέχτηκαν ότι το να απαγορεύεται στα παιδιά να κυκλοφορούν το βράδυ στους δρόμους είναι για το δικό τους συμφέρον και δεν παραβιάζει τις βασικές τους ελευθερίες.

Στόχος του Δημάρχου της Ορλεάνης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι αφενός να προστατέψει τους ανήλικους είτε από το να συμμετάσχουν σε πράξεις βίας είτε να πέφτουν οι ίδιοι θύματα εγκληματικών ενεργειών και αφετέρου να αφυπνίσει τους γονείς και να τους υπενθυμίσει τα καθήκοντά τους.

Οσοι αντιτίθενται σε αυτή την απόφαση θεωρούν ότι παρόμοιες αποφάσεις πλήττουν τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, αλλά και στιγματίζουν κοινωνικά τους κατοίκους, ιδίως τους έφηβους και τα παιδιά, θεωρώντας τη φτώχεια συνώνυμο της εγκληματικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα πριν το 1987 δεν υπήρχε υπηρεσία της ΕΛΑΣ που να αφορά μόνο ανήλικους και οι μικροί παραβάτες αντιμετωπίζονταν από τα αντίστοιχα τμήματα ενηλίκων.

Το 1987 ιδρύθηκε, στα πλαίσια της Υποδιεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Τμήμα Ανηλίκων. Η Υπηρεσία αυτή αναβαθμίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 378/95 σε Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αποτελείται από 2 Τμήματα, το τμήμα Προστασίας Ανηλίκων και το τμήμα Ειδικής Μεταχείρισης Ανηλίκων.

Το 1ο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, έχει ως αντικείμενο την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων καθώς και θέματα που αφορούν γενικότερα στην προστασία, παραβατικών και μη παιδιών, με την προϋπόθεση ότι σε βάρος τους δεν έχει σχηματισθεί δικογραφία και δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη, για κάποιο αδίκημα του Ποινικού Κώδικα και των Ειδικών Ποινικών Νόμων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας ‘περί ναρκωτικών’ και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το Τμήμα Ειδικής Μεταχείρισης Ανηλίκων, ασχολείται με την καταστολή της παραβατικότητας των ανηλίκων (σύλληψη, σχηματισμός δικογραφίας, παραπομπή στον Εισαγγελέα Ανηλίκων και το Δικαστήριο Ανηλίκων, την Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων).

Στους χώρους του Τμήματος, λειτουργούν και ειδικοί χώροι περιορισμού (κράτησης) ανηλίκων, ποινικών και μη παραβατών (ημεδαποί και αλλοδαποί, καθώς και αλλοδαποί ανήλικοι προς απέλαση). Στελεχώνεται από 24 αστυνομικούς, από τους οποίους 3 φέρουν τον βαθμό του Αξιωματικού.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων διοικείται από ανώτερο Αξιωματικό Πανεπιστημιακής μόρφωσης (Νομικές – Εγκληματολογικές Επιστήμες) και υπηρετούν σ’ αυτήν άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί ειδικά σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την εφαρμογή της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ψυχοπαθολογίας ανηλίκων, παιδαγωγικής, εγκληματολογίας, προστασίας ανηλίκων στο αστικό και εργατικό δίκαιο καθώς και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επισημαίνεται ότι, στους υπηρετούντες παρέχεται διαρκής επιμόρφωση σε σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους, θέματα. Στην επικράτεια για τη μεταχείριση των ανηλίκων λειτουργούν ανάλογα, στελεχωμένες αστυνομικές υπηρεσίες στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση