Παγκόσμια ημέρα καταστροφής των μικρών όπλων

Η Ημέρα Καταστροφής Μικρών Οπλων (9/7) γιορτάζεται για πρώτη φορά και συμπίπτει με την έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Καταστροφή των Μικρών και Ελαφρών Οπλων που γίνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τις 9 μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι ‘Αναν σε σχετικό μήνυμά του υπολογίζεται οτι κυκλοφορούν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια μικρά και ελαφρά όπλα – ένα ανά 12 ανθρώπους στη γη. Η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στα χέρια των νόμιμων αρχών, όμως τα νόμιμα όπλα συχνά καταλήγουν στα χέρια άτακτων ομάδων, εγκληματιών, εμπόρων ναρκωτικών και τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Ερευνα για τα Μικρά Οπλα (2001), τα μικρά όπλα ευθύνονται για πάνω απο 1.000 θανάτους μέσα σε μια μόνο ημέρα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον αφοπλισμό, αλλά συνδέεται με την πρόληψη των συγκρούσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρωπιστική βοήθεια, το κράτος δικαίου και την ανάπτυξη, τονίζει ο γγ του ΟΗΕ.

Η Ημέρα για την Καταστροφή Μικρών Οπλων μαζί με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την παράνομη Εμπορία Μικρών και Ελαφρών Οπλων που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, θα βοηθήσει ώστε το θέμα αυτό να πάρει τη δημοσιότητα που του αξίζει, τονίζει ο κ. ‘Αναν και προσθέτει: “Προσβλέπω στη συνεργασία μου με τις κυβερνήσεις, τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και το ευρύτερο κοινό για να απαλλάξουμε την ανθρωπότητα απο αυτή τη μάστιγα”.

Τα πολυβόλα όπλα και άλλα μικρά και ελαφρά όπλα είναι τα όπλα που επιλέγονται για χρήση σε πολλές εσωτερικές συγκρούσεις που ξεσπούν σε όλο τον κόσμο. Είναι όπλα που παράγονται με βάση στρατιωτικές προδιαγραφές για χρήση ως θανάσιμα όπλα στον πόλεμο. Αυτά τα όπλα συχνά καταλήγουν στα χέρια συνδικάτων οργανωμένου εγκλήματος, εμπόρων ναρκωτικών και πολεμαρχών που προωθούν τη σύγκρουση για το προσωπικό τους όφελος. Επειδή αυτά τα όπλα ειναι ελαφρά και εύκολα στη χρήση, φθάνουν και στα χέρια 300.000 παιδιών – στρατιωτών, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ στην Αθήνα.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ αφορά την εξεύρεση τρόπων καταστολής και εξάλειψης του παράνομου εμπορίου αυτών των όπλων. Η διάσκεψη δεν έχει σκοπό να θέσει εκτός νόμου τη νόμιμη κατασκευή και το εμπόριο αυτών των όπλων, ούτε τη νόμιμη ιδιωτική κατοχή τους, τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η πιο αυστηρή εθνική νομοθεσία και η μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία θα βοηθήσει στον έλεγχο του παράνομου εμπορίου των μικρών όπλων.

“Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, το 40% των παράνομων μικρών όπλων εχει διοχετευτεί απο το νόμιμο εμπόριο. Η ενίσχυση των ελέγχων στο νόμιμο εμπόριο μειώνει τις πιθανότητες να πέσουν αυτά τα όπλα στα λάθος χέρια. Κάθε κράτος – μέλος φτιάχνει τους δικούς του νόμους για τα νόμιμα όπλα. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν την παραμικρή δικαιοδοσία πάνω στη νομοθεσία του κάθε κράτους”.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ δεν θα επηρεάσει καθόλου το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν και να φέρουν όπλα – τονίζεται στην ανακοίνωση – αλλά θα προσπαθήσει να προωθήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στον κόσμο μέσα απο την προώθηση διεθνών προδιαγραφών και συνεργασίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των μικρών και ελαφρών όπλων.

Η διάσκεψη θα καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσης το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και θα περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να πάρουν όλα τα κράτη για να ελεγχθεί το εμπόριο παράνομων μικρών όπλων.

Μερικά κράτη προτείνουν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα μικρά όπλα με σκοπό να βελτιώσουν τις δυνατότητες επιβολής του νόμου που έχουν ώστε να εντοπίζουν τα όπλα. Αλλα κράτη έχουν προτείνει οτι μόνο όσοι κατασκευαστές και διακινητές όπλων είναι νόμιμα αναγνωρισμένοι να έχουν το δικαίωμα να κατασκευάζουν και να διακινούν όπλα.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους συνολικά 177 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) απο όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση