Η τελομεράση κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η μείωση της λειτουργικότητας του ενζύμου τελομεράση στα νεοπλασματικά κύτταρα πιθανώς θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών αγωγών κατά του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο ρόλος της τελομεράσης είναι να συνθέτει τις τελομερικές αλληλουχίες του DNA στα άκρα των χρωματοσωμάτων. Το ένζυμο αυτό είναι ανενεργό στα περισσότερα κύτταρα εκτός των γεννητικών και των αιμοποιητικών κυττάρων.

Ετσι, σε κάθε κυτταρική διαίρεση, καθώς το ένζυμο αυτό παραμένει ανενεργό, τα ανθρώπινα σωματικά κύτταρα χάνουν περίπου 50-100 ζεύγη βάσεων του τελομερικού DNA, γεγονός που έχει συσχετιστεί με το κυτταρικό γήρας και θάνατο.

Στα καρκινικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιείται η τελομεράση με αποτέλεσμα τα νεοπλασματικά κύτταρα να μην καταστρέφονται και να μπορούν να διαιρούνται πολύ περισσότερες φορές από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα και να δίνουν την εντύπωση ότι είναι αθάνατα.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν μεταλλάσσοντας ένα γονίδιο να μειώσουν τη λειτουργικότητα της τελομεράσης στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και του μαστού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα νεοπλασματικά κύτταρα να χάσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα τους να διαιρούνται επ΄αόριστον.

Οταν μάλιστα τα κύτταρα αυτά εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια, οι όγκοι που αναπτύχθηκαν ήταν πολύ μικρότεροι συγκριτικά με τα κανονικά καρκινικά κύτταρα.

Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ανοίγουν νέες προοπτικές στην φαρμακευτική αντιμετώπιση των νεοπλασματικών όγκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση