Γονιδικές ανωμαλίες έχουν και οι φαινομενικά υγιείς κλώνοι

Τα φαινομενικά υγιή κλωνοποιημένα ζώα μπορεί να έχουν περίπλοκες γενετικές ανωμαλίες με άγνωστες ακόμα συνέπειες, σύμφωνα με τα στοιχεία νέων ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science. Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται ξανά στην επικαιρότητα, καθώς η εταιρία Clonaid ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι τεχνικές κλωνοποίησης είναι ακόμα υπό ανάπτυξη σε ότι αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους. Πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα, έδειξαν ότι οι περισσότερες κλωνοποιημένες εγκυμοσύνες (clone pregnancies) απέτυχαν, ή το νεογέννητο πέθανε στην γέννα ή γεννήθηκε δυσμορφικό.

Δύο πρωτοποριακά εργαστήρια κλωνοποίησης στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ποντίκια, στην προσπάθεια τους να μάθουν τι πάει λάθος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της κλωνοποίησης. Ερευνητές από το Whitehead Institute for Biomedical Research, στη Μασαχουσέτη, και από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, παρήγαγαν ποντίκια από εμβρυονικά κύτταρα (embryonic stem cells)- τα κύρια κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία διαφορετικών ιστών στο σώμα.

Ανακάλυψαν ότι τα κλονοποιημένα ποντίκια είχαν περίπλοκες διαφοροποιήσεις στο γενετικό σχεδιασμό τους, καθώς κάτι δεν γινόταν σωστά στη ρυθμιστική διαδικασία η οποία ελέγχει ποια κύτταρα είναι ενεργοποιημένα και πια όχι.

“Αυτό υποδηλώνει ότι οι φαινομενικά υγιείς κλώνοι έχουν υποστεί περίπλοκες αποκλίσεις”, δήλωσε ο Rudolph Jaenisch, από το Whitehead Institute for Biomedical Research.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση