Φτώχεια και παγκοσμιοποίηση οι αιτίες των σύγχρονων πολέμων

Η φτώχεια, η παγκοσμιοποίηση και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τονίζοντας ότι σήμερα σημειώνονται περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο απ’ όσο οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Δεν έχουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο, αλλά πολέμους σε ολόκληρο τον κόσμο”, τόνισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κ. Ζαν Ντανιέλ Τοξ σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ναϊρόμπι.

Η φτώχεια, η ανισότητα και η αυξανόμενη διαφθορά συνέβαλαν στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων, επισήμανε ο κ. Τοξ, προσθέτοντας ότι άλλος ένας παράγοντας που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο είναι ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου. “Συνδέεται αναμφιβόλως με τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ αυτών που έχουν κι αυτών που δεν έχουν, συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση.

Αυτοί που βρίσκονται όλο και πιο πολύ στο στόχαστρο του νέου κύματος βίας στον κόσμο είναι οι άμαχοι, καθώς οι σημερινοί πόλεμοι είναι κυρίως εμφύλιοι κι όχι συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, πρόσθεσε ο κ.Τοξ, επισημαίνοντας ότι σε πολλούς μάλιστα από τους πολέμους αυτούς, οι άμαχοι αποτελούν τα βασικά θύματα αν όχι το στόχο.

Αυξανόμενο κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης τα μέλη των σωστικών συνεργείων, σχολίασε. “Οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται καθώς αυξάνονται και οι περιοχές στις οποίες διεξάγεται πόλεμος και ο αριθμός των συγκρούσεων. Για να βρούμε μια ανάλογη κατάσταση θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση