Βηματοδότης εναντίον της κατάθλιψης

Ενας βηματοδότης που θα τοποθετείται στον εγκέφαλο, θα είναι πιθανώς η λύση για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, όταν όλες οι άλλες συμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιολογικής Ψυχιατρικής.

Μια παρόμοια συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Η συσκευή αυτή – ένας πομπός παλμών, που μοιάζει με ρολόι τσέπης – εμφυτεύεται στο στήθος του ασθενή και διοχετεύει ανά πεντάλεπτο για 30 δευτερόλεπτα, ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στο αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο.

Η δράση αυτής της συσκευής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού αλλά και της έντασης των επιληπτικών κρίσεων των ασθενών στους οποίους χρησιμοποιήθηκε. Ετσι τώρα οι επιστήμονες σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν μια παρόμοια συσκευή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Μία άλλη μέθοδος που οι ειδικοί ενδιαφέρονται να εξετάσουν, είναι ο Transcrannial Magnetic Stimulation (TMS-Διακρανικός Μαγνητικός Ερεθισμός). Στην περίπτωση αυτή, τοποθετείται στο κεφάλι του οκταγωνικό έλασμα, διαμέτρου 10-15 εκατοστών.

Το έλασμα αυτό μεταφέρει πολλές φορές το δευτερόλεπτο, ρεύμα και δημιουργεί ένα παλλόμενο μαγνητικό πεδίο που ερεθίζει το αριστερό πρόσθιο εγκέφαλο, τμήμα το οποίο συνδέεται, με ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Οι θεραπείες διαρκούν περίπου τρεις εβδομάδες και οι επιστήμονες δηλώνουν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της. Προσθέτουν όμως ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες να γίνουν καθώς άλλες θεραπείες λειτουργούν σε έναν ασθενή ενώ άλλες όχι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση