Η μη χρήση προφυλακτικού αυξάνει τον κίνδυνο για χλαμύδια στους νέους

Η άγνοια και η απροθυμία των εφήβων να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στις ερωτικές τους επαφές, αυξάνει θεαματικά το κίνδυνο να μολυνθούν από χλαμύδια, ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που αποτελεί και το πιο συχνό αίτιο μη γονοκοκκικής λοίμωξης των γεννητικών οργάνων.

Το πρόβλημα που δημιουργούν οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς συμπτώματα. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς δεν έχουν επίγνωση της πάθησής τους και μένουν χωρίς θεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η λοίμωξη να μετατρέπεται σε χρόνια, δημιουργώντας παράλληλα κάποιες επιπλοκές.

Το ποσοστό μόλυνσης από χλαμύδια, έχει τριπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές της Ουαλίας τα τελευταία 5 χρόνια και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό αγνοούν την ύπαρξη τους και τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες τους.

Υπολογίζεται ότι οι χρόνιες χλαμυδιακές λοιμώξεις ευθύνονται για το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας που παρατηρούνται στα ζευγάρια στην Ουαλία.

Η θεραπεία από τα χλαμύδια είναι απλή και συνίσταται στη χρήση αντιβιοτικών, αρκεί η διάγνωση να τεθεί έγκαιρα. Πιο ευαίσθητες στη λοίμωξη είναι οι γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών και οι άνδρες 20-30 ετών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση