Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ: Δεν έχουν γιατρούς, δεν έχουν και φάρμακα

Εκρηκτική είναι η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών. Οι ασφαλισμένοι, εκτός του ότι δεν εξετάζονται από τους γιατρούς, αντιμετωπίζουν και το σοβαρό πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων. Αυτά, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας – Πρόνοιας και Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αλέκο Παπαδόπουλο και Αναστάσιο Γιαννίτση και τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση, την διοίκηση του ΙΚΑ και τους απεργούς γιατρούς να βρουν άμεσα λύση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Η συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των ασφαλισμένων του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εξετασθούν έχουν επιπλέον ένα σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας φαρμάκων. Οι ασθενείς πολλές φορές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα φάρμακα και στη συνέχεια να εισπράξουν τα χρήματα από το ΙΚΑ. ’λλωστε τις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν την απάντηση ότι η είσπραξη των χρημάτων θα γίνει μετά από 20 ημέρες έως και 3 μήνες!

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ασκούν πιέσεις στα φαρμακεία για να τους δοθούν τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί όμως, όπως είναι γνωστό, δεν επιτρέπεται να «δανείσουν» φάρμακα και κινδυνεύουν με βαρύτατες ποινές σε τυχόν έλεγχο, αν «συλληφθούν» να εξυπηρετούν ασθενείς.

Λόγω της θέσης και του λειτουργήματός μας, βιώνουμε καθημερινά δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο.

Για τους λόγους αυτούς ΚΑΛΟΥΜΕ:

Την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο λύσης που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γιατρών και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Την Διοίκηση του ΙΚΑ να εκδώσει σαφείς εντολές άμεσης πληρωμής των ασθενών.

Τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να θεσπίσουν έκτακτα μέτρα που να περιλαμβάνουν την αναστολή εφαρμογής του Π.Δ. 67/2000 και 8/2001 σε ότι αφορά το ΙΚΑ, σε συνεννόηση με τον ΠΦΣ.

Τέλος ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ότι ο μοναδικός τρόπος να πάρουν τα φάρμακά τους είναι να πληρώσουν, να πάρουν απόδειξη φαρμακείου και να πάνε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής τους (μαζί με την συνταγή ή το βιβλιάριο ή φωτοτυπία της ανάλογης σελίδας του βιβλιαρίου), προκειμένου να εισπράξουν το ποσό, ζητώντας άμεση καταβολή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση