Γονιδιακή σχέση προβλημάτων στην κύηση και καρδιακών επεισοδίων

Οι νέες μητέρες που φέρνουν στον κόσμο ελλιποβαρή παιδιά ή η εγκυμοσύνη τους παρουσίασε επιπλοκές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακά επεισόδια στην μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Lancet Μedical Journal.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα ίδια γονίδια που κάνουν μία γυναίκα επιρρεπή σε καρδιακά προβλήματα είναι ικανά να δημιουργήσουν και προβλήματα στην κύηση.

Οι ερευνητές από το University of Glasgow εξέτασαν τα ιστορικά 130.000 γεννήσεων ανάμεσα στο 1981-1985 και παρακολούθησαν την υγεία των μητέρων για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 20% των γυναικών που τα μωρά τους ήταν ελλιποβαρή, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο ή και να πεθάνουν από αυτό.

Η ομάδα του University of Glasgow ισχυρίζεται πως το φαινόμενο αυτό πιθανόν να οφείλεται κυρίως σε γονιδιακούς παράγοντες. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή της μητέρας, επιδρούν σε μικρότερο βαθμό, καθώς τόσο ο πρόωρος τοκετός όσο και το βάρος του μωρού κατά τη γέννα, σχετίζονται με την αδυναμία του μωρού να αναπτυχθεί κατά τους πρώτους μήνες της κύησης, όταν η ποσότητα των θερμίδων δεν παίζει κανένα ρόλο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση