Η μειωμένη κατανάλωση κρέατος και ζάχαρης ωφελεί τους διαβητικούς

Οι διαβητικοί που περιορίζουν τη λήψη ζωικών πρωτεϊνών και της ζάχαρης μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό το λιπιδαιμικό προφίλ και να μειώσουν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (Α1c), ανακοίνωσε ο έλληνας ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος κ. Γ. Αρσένης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τάμπα στη Φλόριντα, κατά τη διάρκεια του 83ου συνεδρίου της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας.

Ο έλληνας γιατρός και οι συνεργάτες του μελέτησαν 51 ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, των οποίων η κατάσταση δε βελτιώθηκε με τη λήψη μεγάλων δόσεων υπογλυκαιμικών φαρμάκων και/ή ινσουλίνης.

Οι συγκεκριμένοι διαβητικοί μείωσαν, για διάστημα έξι μηνών, τα ποσοστά ζωικών πρωτεϊνών που λάμβαναν, από δύο έως τρεις φορές την ημέρα σε κάθε δεύτερη μέρα, αντικαθιστώντας την με τις ίδιες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης. Η ζάχαρη αποκλείστηκε από το διαιτολόγιό τους, χωρίς όμως να μεταβληθεί ο αριθμός των θερμίδων που λάμβαναν ώστε να αποφευχθεί η απώλεια βάρους.

Ανάμεσα στους 31 ασθενείς που συνέχισαν τη δίαιτα όλο το εξάμηνο, η τιμή της αιμοσφαιρίνης A1c μειώθηκε κατά 30% (από έναν μέσο όρο 10 σε 7). Αλλες σημαντικές βελτιώσεις ήταν η συνολική μείωση της χοληστερόλης κατά 32%, των τριγλυκεριδίων κατά 60% και της LDL χοληστερόλης κατά 35% , ενώ η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε κατά 10%.

“Οι ασθενείς ήταν πολύ ικανοποιημένοι από τη δίαιτα αυτή και από το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να περιορίσουν το φαγητό, ούτε να καταναλώνουν τρόφιμα με λίγες θερμίδες ή να καταφεύγουν σε φάρμακα που περιορίζουν δραστικά την όρεξη”, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι επισήμαναν πως από τους είκοσι ασθενείς που δεν ακολούθησαν τη δίαιτα, οι έξι περιόρισαν την κατανάλωση θερμίδων και έχασαν βάρος και οι 14 αντικατέστησαν το κόκκινο κρέας με πουλερικά και ψάρια, χωρίς όμως να καταφέρουν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους.

Τρεις από τους ασθενείς που ακολούθησαν την συγκεκριμένη δίαιτα περιόρισαν κατά 50% την δόση ινσουλίνης που έπαιρναν, δύο σταμάτησαν τελείως την ινσουλίνη, τέσσερις διέκοψαν τη λήψη υπογλυκαιμικών φαρμάκων και έξι από αυτούς διέκοψαν ένα ή δύο από τα φάρμακα που έπαιρναν.

“Τα αποτελέσματα των ερευνών μας δεν μας προκάλεσαν πολύ μεγάλη έκπληξη γιατί γνωρίζουμε ότι οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν σημαντικά αμινοξέα, τα οποία προκαλούν έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας”, τονίζει ο καθηγητής κ. Αρσένης.

Η αυξημένη ινσουλίνη αυξάνει και τα επίπεδα αδρεναλίνης, που επηρεάζει την ανθεκτικότητα της ινσουλίνης, εξηγεί ο έλληνας γιατρός, ο οποίος υπογραμμίζει πως αυτό το είδος δίαιτας μπορεί να σταματήσει ακόμα και την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση